Kaş yaparken göz çıkartmak

Mimarlar Odası Trabzon Şube Başkanı Mehmet Salih Akyüz, Akyazı’nın Trabzon’da kalan tek doğal koy olduğunu ve bu koyun kamu kurumları için kullanılması gerektiğini söyledi.Akyüz Mimarlar Odası’nda düzenlediği basın toplantısında TOKİ’nin Zağnos Vadisi’nde

Mimarlar Odası Trabzon Şube Başkanı Mehmet Salih Akyüz, Akyazı’nın Trabzon’da kalan tek doğal koy olduğunu ve bu koyun kamu kurumları için kullanılması gerektiğini söyledi.

Akyüz Mimarlar Odası’nda düzenlediği basın toplantısında TOKİ’nin Zağnos Vadisi’nde yaptığı proje ve Akyazı projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Akyüz, Akyazı projesinin yapılaşmaya açılmasının o bölgenin daha sonra farklı yapılaşmalara da beraberinde getireceğini belirterek, “Trabzon’da bir doğal koy orası kalmış durumda. Oranın korunması gerektiğini, düzenleme yapılacaksa kamu kurumunda kullanılarak düzenleme yapılmasını öngördük. Akyazı’da stat konusunda biz Avni Aker’in düzenlenmesini öngördük. İnsanlar bir kere merkezde olan statlarda daha rahat olabilirler. Avni Aker denilince o toprak sahalarda başlamış futbol geliyor akıllara. Artık futbolun yeri orası. Bunu dışarı taşımanın bir faydası yok. Orada yürüyerek gelen insanları (Akyazı) ulaşım sorunu var çünkü. Avni Aker’de ise insanlar yürüyerek bile gelebiliyorlar. En önemli etken Avni Aker’in bir simge olması ve olduğu yerde etrafı boşaltılarak ulaşım sorunları çözülerek Akyazı’da düşünülen fiyatın 3’te 1’i fiyatına orası düzenlenebilir” dedi.

 

 

DURDURULMASINI TALEP EDİYORUZ

“Kentimizde kentsel dönüşüm projeleri uygulanmakta kimi uygulanmakta kimileri proje aşamasında, zaman zaman medyaya yansıyor Çömlekçi, Değirmendere, Sahil projeleri ve devamında da Akyazı koyurdaki projeler. Bugün bahsedeceğimiz konu basın toplantımızın ana teması Ortahisar ve Zağnos Vadisi’nde devam etmekte olan kentsel dönüşüm projeleri” diyen Başkan Akyüz, “Kültürel ve tarihsel özellikleriyle Trabzon’un en önemli bölgesi olan Ortahisar’ın tamamı koruma altındadır. Bu bölgede turizm amaçlı yatırımlar teşvik edilmiştir. Şu sıralarda TOKİ tarafından bölgelerde yürütülen çalışmalar tarihi kentin silüetine zarar vermektedir. Bu bölge için önerilen ilk proje ile son proje arasında çok farklılıklar var. Bu bölge için belediye meclisinde öngörülen imar hatlarının 4 katlıkla sınırlı olduğu bilinmektedir. Bu kentimizde 8 katlı olarak uygulanıyor. Ortahisar konumunu tarihsel güzelliğin belirleyici özelliğiyle önemli bir bölgedir. Bahçecik tarafında yüksek katlı uygulamalara kesinlikle izin verilmemelidir. Bu bölgede mutlaka yapılaşma olacaktı, bu bölgede 9 ve 12 katlı konutlara izin verilmektedir. Önerimiz bu alanda Ortahisar ile bütünleşmiş yerel mimarı karakterlerin olduğu az katlı binaların yapılmasıdır. İlgili yetkili kurumların bu gidişatı durdurmasını talep etmekteyiz” diye konuştu.

 

“DÜNYADA ÇEKİRDEKLER HEP KORUNUR”

Akyüz, “Bu tarihi kentin çekirdeğini oluşturmuş bir yer tarihsel geçmişini incelediğimizde şehir buradan doğmuş diyebiliriz. Bütün dünyada kentleri var eden çekirdekler korunmaktadır. Bütün ülkeler bunlara çocukları gibi sahip çıkarlar çünkü onların geçmişleridir bu yerler. Bunun adına biraz kaş yaparken göz çıkarmaya benziyor. Artık arka yamaçlar görünmüyor. Arkadaki bloklarda yapıldığında orada bir set göreceğiz. Evet bu projeler bizimle paylaşılamıyor. Bu projeler hazırlanıyor. Belediye çalışanlarının bir çoğunun bile bundan haberi olmuyor. Bunlar imara bile daha sonra geliyor. Mesela Akçaabat Belediyesi’nde de böyle bir şey oldu. TOKİ kendini çok bağımsız bir kurum olarak ilan etmiş. TOKİ önemli bir güç ama yanlış kullanılıyor. TOKİ uygulamaları kentle çok barışık değildir diğer kentlerde de. Bu aynı zamanda başka sonuçları da var onun. Dönüşüm projeleri değişil projeleri de değildir. Burada hayatlarda değiştirilmiştir” dedi.

 

“ARTIK RÜYALARINDA BİLE GÖREMEZLER”

“Burayı yenileştireceğiz diye insanları başka bölgelere de taşımak zorunda bırakmışlardır” diyen Akyüz, “Burada maalesef yaşayan insanlar buraları artık rüyalarında da göremezler. Yerel yöneticiler hangi durum olursa olsun bunlara müdahale etmek zorundadır. Belediye başkanımızdan da bu tür girişimler bekledik, ama sanırım olumlu bir şey yok bu konuda. Bence kentlerinde bir anayasası vardır. Buralara sahip çıkılmalıdır. Ekonomik güçsüzlükler genelde neden sayılıyor. Bunun finansı için burayı boşaltmak lazım felan. Bunun doğru olmadığını hep birlikte görüyoruz. Sırf para için bu tür uygulama çok yanlış. Burada önemli olan bu yanlışları yapmamak. Bir değerlendirmek gerekir. Bu değerlendirmeler ne yazıkki günlük yapımlarla ortaya çıkıyor. Ben umuyorumki TOKİ de yanlış bilgilendirilmiş burada. TOKİ gelmiyordu buraya iddiaları da vardı. TOKİ ile görüşmeyi de düşünüyoruz. Bunu deneyeceğiz. Mimarlar Odası var ama Üniversite de var. Tamam biz mesleki olara düşüncelerimizi aktarabiliriz ama üniversitede bir sürü çalışmalar yapılıyor. Üniversitede müthiş çalışmalar var” ifadelerini kullandı.

 

Haber: Batuhan Hazar ÇAVDAR / Haber61.net

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri