Trabzon'un Sürmene ilçesinde 52 yıldır kemençe imal eden Hasan Sancak (70), Yunanistan’daki ekonomik krizin bu ülkeye kemençe satışını etkilemediğini söyledi.
Sürmene ilçesinde 4 metrekarelik kemençe imalathanesinde kemençe yapmayı sürdüren Sancak, Yunanistan başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına kemençe gönderdiğini belirtti.
Dünyadaki ekonomik krizin kendisini etkilemediğini kaydeden Hasan Sancak “Kriz bana üsten geçti, kemençe siparişlerinden eksilme değil aksine artış oldu. Zaten benim işimde kriz diye bir şey olmaz” dedi.
En fazla kemençe siparişini Yunanistan’dan aldığını ve orada yaşanan ekonomik krizin kendisini hiç etkilemediğini belirten kemençe ustası Hasan Sancak, “Benim sipariş defterimde şuan 60 tane kemençe var. Adam yurtdışından gelir siparişini verir. Ona 2 ay gün veririm. 2 ay sonra gelir siparişini alır veya isterse gönderirim. Bizim işte işini hakkıyla yaparsan kriz falan olmaz” dedi.
Kemençe yapımında özellikle kuru ağaçları ve dut ağacını tercih ettiğini belirten Hasan Sancak “Elime istediğim şekilde bir ağaç geçsin ondan kemençe yapmadan ben rahat edemem. Gözüme uyku girmez. Mesela kalın sesli kemençeler var, sanat müziği kemençesi. Bir ağaçtan düşünün 40 tane kemençe çıkar. Ancak kalın ses alınmak isteniyorsa o ağaçtan belki 5 tane çıkar. Nasıl bakır madeninden altın az çıkarsa kalın ses çıkaran kemençeden de çok üretemiyoruz. Ben makine kullanmıyorum. Bir tane delme matkabı ve matkap motoru var, onun haricinde makine değmez benim kemençeme. Kemençeyi elde yapacaksın, ağacın en kalitelisini seçeceksin. Ben mesela kaliteli bir ağaç değeri 500 lira ise, bin lira veririm. Kalitesiz bir ağaç 300 lira ise ona 100 lira bile vermem. Yaptığım kemençe kaliteli olmaz. Kemençede kullandığımız ağacın kalitelisi çok önemli” diye konuştu.