Asırlardır nesilde nesile aktarılan ve yöredeki günlük hayatta en hızlı iletişim yöntemi olarak kullanılan kuşdili 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası' listesine alındıktan sonra yerli ve yabancı bir çok kişi ve kuruluşun da dikkatini çekmeye başladı.
Bu yıl oldukça yüksek bir tempoda kutlanan festivalde halk, saatlerce horon ve kemençenin tadını çıkardı. Sabah saatlerinde başlayan ve geç vakitlere kadar yöresel sanatçılar eşliğinde horonla devam edilen festivalde yöre insanlarının kaşılıklı kuşdili diyalogları ise büyük ilgi topladı.
Kuşdilinin tarihi bilinmeyen zamanlardan beri yörede devam eden bir iletişim aracı olduğunu söyleyen Kuşdili Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek, kuşdilinin 1960′lı yıllarda fark edildiğini belirterek amaçlarının kuş dilinin unutulmaması olduğunu kaydetti. Kuşdilinin özellikle uluslar arası basın kuruluşlarının dikkatini çektiğini de vurgulayan Köçek, “Kuşdilini tanıtımı için dünyadan yirmiye yakın yabancı basın geldi. Japonya, Avusturya, Güney Kore, İtalya ve İngiltere’den gelenler kuşdili belgeseli çekti.” dedi.
Festivalde konuşan Vali Yardımcısı Fethi Yorulmaz ise “Canlılar arasında çeşitli şekilde haberleşme yöntemleri var. Ama bu dağlarda özellikle frekansı düşük sesler yerine, yüksek tiz seslerin duyulabilmesi, bunun da ancak ıslıkla mümkün olması bu bölgemizde, bu tür bir haberleşme şeklinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. İyi ki çıkmıştır. Çünkü biz dünyada güzel bir özelliğimizle anılıyoruz. Bizi mutlu eden, milletimizin, halkımızın, yöre köylülerimizin iyi şeylerle anılmasıdır. Belki bugün artık dünyada yüzden fazla konuşulmayan dil var. Belki bizim kuşdilimiz de ileri ki yıllarda unutulacak ama gönüllerimizde bizi bütün dünyaya güzel bir şekilde anlatan iyi bir hatıra olarak kalacak.” diye konuştu.
Azerbaycan Halk Dansları ekibinin gösterileriyle renk kattığı festival, akşam saatlerine kadar devam etti.