Kızıl geyiklere yaban okulu

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesine bağlı Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü, kızıl geyiklerin korunması için ayrılmış olan Kastamonu Azdavay Kartdağı Yaban Hayatı Sahası'nın yönetim ve gelişme planını hazırlayacak. Doğa Koruma ve

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesine bağlı Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü, kızıl geyiklerin korunması için ayrılmış olan Kastamonu Azdavay Kartdağı Yaban Hayatı Sahası'nın yönetim ve gelişme planını hazırlayacak.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yalınkılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce ülkedeki 79 yaban hayatı geliştirme sahasının yönetim ve gelişme planlarının yapımına başlandığını ifade ederek, 2008 yılında 4 ve 2009 yılında da 4 adet olmak üzere toplam 8 sahanın yönetim planlarının onaylandığını kaydetti.

 Yalınkılıç, 4 adet yaban hayatı geliştirme sahasının da onaylanma aşamasında olduğunu vurgulayarak, ''Yaban hayatı geliştirme sahalarından olan Kastamonu Azdavay Kartdağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası yaklaşık 11 bin hektar büyüklüğünde bir sahadır. Ülkemizde Bakanlığımızca koruma altına alınmış türlerden olan kızıl geyiğin korunması için ayrılmış olan bu saha 2005 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak tescil edilmiştir'' dedi.
Yönetim planlarının hazırlanmasındaki ilk aşamanın hızlı alan değerlendirmesi olduğunu bu aşamanın daha önceki planlarda özel sektöre ihale yoluyla yaptırıldığını belirten Yalınkılıç, şöyle devam etti:
''Ancak 2010 yılında yapılması düşünülen planlardan Kastamonu Azdavay Kartdağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nın planının Hızlı Alan Değerlendirme işinin yapımına ülkemizde bir ilk olan KTÜ Orman Fakültesine bağlı Yaban Hayatı Yönetimi Bölümü talip olmuştur. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Yaban Hayatı Bölümü arasında bu alanın sorunlarına çözüm getirecek olan yönetim planının hızlı alan değerlendirmesinin yapılması işi 7 Ocak 2010 tarihinde ortaklaşa imzalanan bir protokol ile hayata geçirilmiştir.''

-İŞBİRLİĞİ İLERİ SEVİYELERE TAŞINACAK-

Çalışmanın ekip şefi olan KTÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi ve yaban hayatı uzmanı Doç. Dr. Şadan Başkaya ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü ile Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokole göre, Kastamonu Kartdağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda gerçekleştirilen çalışmalar çerçevesinde, bu sahanın Hızlı Alan Değerlendirmesi'nin ortaklaşa hazırlanacağını söyledi.
Başkaya, protokol çerçevesinde yapılacak olan çalışmanın, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Orman Fakültelerinin var olan işbirliğini çok daha ileri seviyelere taşıyacağını, bu sayede örnek çalışmalara imza atılacağını belirtti.

-''BU TÜR ÇALIŞMALAR ÇOK ÖNEMLİ''-

Şağdan Başkaya, KTÜ Orman Fakültesi bünyesindeki Türkiye'nin 4 yıllık lisan programı ilk Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü'nün Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa yapacağı bu çalışma içerisinde ilgili uzmanların da yer alacağını anlatarak, şunları kaydetti:
''Hedef türü geyik olan Kastamonu Kartdağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda gerçekleştirilecek olan bu gibi çalışmalar çok önemli. Bu çalışmaların hem ülkemizde bu konuda yapılan planlama çalışmalarına örnek teşkil edeceğini, hem de Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü'ndeki eğitim öğretim çalışmalarında görev alacak olan araştırma görevlileri ile yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin bu konuda yetişmelerine çok büyük katkıları olacağını düşünüyorum.''

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri