Trabzon'un Boztepe Mahallesi'ndeki Kızlar Manastırı'nda sürdürülen arkeolojik kazı çalışmasının sona erdiği bildirildi.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, Kızlar Manastırı'ndaki kazı çalışmalarının belediye ile Trabzon Müze Müdürlüğü'nün ortaklaşa olarak sürdürdüğünü hatırlatarak Kızlar Manastırı'nı daha önce temizleme çalışmaları yaparak turizme açmıştık. Burayı Çağdaş Sanatlar Müzesi haline getirmek için proje hazırladık. Bu projeyi hayata geçirmek için burada arkeolojik kazı çalışması yapılması zorunlu oldu. Bu çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte hazırladığımız projeyi onaylatıp hayata geçirmeyi planlıyoruz dedi.
Kurtarma Kazısı yürüten ekibin başında olan Trabzon Müze Müdürü Arkeolog Nilgün Yılmazer Salihoğlu ise kazı çalışmalarına 7 Kasım 2006 tarihinde şehrin Metropoliti Konstantinous'un mezarı olarak bilinen mezarlık alanda başlanıldığını hatırlattı. Salihoğlu, 2006 yılında bu alanda çeşitli iskelet kalıntıları ve sağlam durumda iki erkek iskeleti ele geçirildiğini kaydederek "Ayrıca küçük boncuklar ve mavi cam bir çocuk bileziği bulundu.
III. Aleksius zamanında yapıldığı bilinen manastırın kurtarma kazısı çalışmalarında bugüne kadar çeşit büyüklükte ve formlarda seramik buluntular ele geçirilmiştir. Bu seramik buluntular içerisinde Bizans, Osmanlı ve muhtemelen 12-13. yüzyıllarla ait olduğunu düşündüğümüz buluntular var. Ele geçirilen kaplar genellikle bronz ve pişmiş toprak objeler. Ama kazıdaki en önemli buluntumuz Kızlar Manastırı'nın kuzeybatısında tespit edilen ve varlığı bilinmeyen hamam buluntusu ile birlikte henüz tam tarihleyemediğimiz ancak öğrenci odalarının kuzey batısında ve alt kısmında tespit ettiğimiz ve 14. yüzyıldan önceye tarihlenebilecek yapı kalıntılarıdır" diye konuştu.
Kızlar Manastırı'nı kurtarma kazısının Trabzon'da yapılan ilk sistemli kurtarma kazısı olduğuna dikkat çeken Salihoğlu "Bununla birlikte alanda tespit edilen mimari buluntular ve taşınır buluntular kazının getirileri ilimizin tarihi açısından büyük önem arz etmektedir.
Kızlar Manastırı'nda yapılan kurtarma kazısı Trabzon Belediyesi'nin talebi üzerine 4 arkeolog ve bir sanat tarihi uzmanı tarafından gerçekleştirilmiştir. Kazı çalışmalarında tespit edilen buluntuların tamamı Trabzon Müze Müdürlüğü'ne taşıtılmış olup buluntuların çizimlerine devam edilmektedir. Ayrıca Kızlar Manastırı Kurtarma Kazısı tüm yayın hakları müze müdürlüğüne ait olup, kazı çalışmalarına ilişkin hazırlanmakta olan bildiri Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce planlanan 2008 yılı Kurtarma Kazıları Sempozyumu'nda sunulacaktır" şeklinde konuştu.