KTÜ Karadeniz'in gözdesidir

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Vekili KTÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necati Tüysüz, ''KTÜ, Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin Doğu Karadeniz bölgesine yaptığı en büyük yatırımlardan biridir'' dedi.İstanbul ve Ankara dışında Anadolu'da kurulmuş il

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektör Vekili KTÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necati Tüysüz, ''KTÜ, Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin Doğu Karadeniz bölgesine yaptığı en büyük yatırımlardan biridir'' dedi.

İstanbul ve Ankara dışında Anadolu'da kurulmuş ilk üniversite olan, bünyesinden 5 yeni üniversite çıkartan ve 54 yıldır hizmet veren KTÜ'nün kurulduğu günden itibaren 133 bin mezun verdiği bildirildi.

Türkiye'nin ve özellikle Doğu Karadeniz'in en önemli eğitim merkezlerinden olan KTÜ, dönemin Trabzon Milletvekili Mustafa Reşit Tarakçıoğlu ve 28 arkadaşının verdiği teklifin, TBMM'de 20 Mayıs 1955 tarih ve 6594 sayılı kanunla kabul edilmesiyle kuruldu.

İstanbul ve Ankara illeri dışında kurulan ilk üniversite olan KTÜ'de kuruluşundan yaklaşık sekiz yıl sonra, 19 Eylül 1963'te 336 sayılı kanun ile rektörlük ve fakülte kadroları verilerek Temel Bilimler, İnşaat-Mimarlık, Makine-Elektrik ve Orman fakülteleri kuruldu.

Eğitim öğretime 2 Aralık 1963'te Esentepe Mahallesi'ndeki Trabzon Atatürk İlköğretim Okulu'nun İlkokul Binası'nda başlayan üniversite, 3 yıl sonra bugünkü merkez kampüse taşındı.

Ülkenin sayılı eğitim kurumlarından olan ve 4 Ocak 1973'te 1659 sayılı kanunla Yer Bilimleri ve Tıp Fakültesi kadroları verilen KTÜ'de, 1981'de, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun çıkarılmasından sonra yeni fakülte ve bölümler açıldı.

Gelişimini sürdüren KTÜ'de, halen 14 fakülte, 1 konservatuvar, 3 yüksek okul, 7 meslek yüksek okulu ve 3 enstitü yer alıyor.
KTÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necati Tüysüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin İstanbul ve Ankara dışında Anadolu'da kurulmuş ilk üniversite olduğunu vurgulayarak, ''KTÜ, Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin Doğu Karadeniz bölgesine yaptığı en büyük yatırımlardan biridir'' şeklinde konuştu.

Doğal güzelliği ile bilinen Doğu Karadeniz'de kurulan üniversitenin kuruluş amaçlarından birinin de doğal kaynakların insanlığın yararına kullandırılması için bir mekan olmak olduğunu belirten Prof. Dr. Tüysüz, bu gayenin yerine getirilmesi için de çaba sarf ettiklerini anlattı.

-KTÜ BÜNYESİNDEN 5 YENİ ÜNİVERSİTE ÇIKTI-

Prof. Dr. Tüysüz, KTÜ'nün bünyesinden 5 üniversite çıkardığını ve bu üniversiteleri her zaman desteklediğini anlatarak, ''KTÜ, bünyesinden çıkardığı üniversitelerin yanı sıra ülkemizin diğer yörelerindeki üniversitelere de çok büyük bilimsel güç olarak katkı sağlamış ve yetiştirdiği bilim insanlarını o üniversitelere göndermiş, böylece misyonunu en iyi şekilde yerine getirme gayreti içinde olmuştur'' ifadelerini kullandı.

KTÜ'de halen 43 bin öğrenci bulunduğunu ve bu öğrencilerinin tamamının üniversitenin Trabzon yerleşkelerinde eğitim öğretim gördüğünü ifade eden Prof. Dr. Tüysüz, ''KTÜ'deki öğrencilerin yüzde 80'i Trabzon dışından üniversitemizi tercih etmiştir. Üniversitemiz, 1800 civarında akademik kadrosuyla ülkemizin dev bir eğitim öğretim kadrosuna sahiptir. Ayrıca KTÜ, 133 binden fazla mezunu ile çok büyük bir gurur duymaktadır. Bu mezunlarımız da ülkemizin çok önemli yerlerinde, karar verici mevkilerinde görevlerini yerine getirmektedir'' dedi.

Prof. Dr. Tüysüz, KTÜ'nün, dünyada, küreselleşmede süregelen büyük bir rekabet içinde olduğunun da farkında olduğunu ve bu alanda da elinden gelen her şeyi yaptığını ifade ederek, özellikle akreditasyona büyük önem verdiklerini anlattı.

KTÜ'nün geçen yıllarda Avrupa'da diploma eki tanınmış ve diploma ekini almış bir üniversite olduğuna da işaret eden Prof. Dr. Tüysüz, teknik bir üniversite olan KTÜ'nün sağlık ve sosyal alanda önemli fakülteleri bünyesinde barındırma şansı ile avantajı bulunduğuna dikkati çekti.

-ARAŞTIRMAYA, 5 MİLYON LİRA AYRILIYOR-

Prof. Dr. Tüysüz, Doğu Karadeniz'de içerisinde Tıp Fakültesi'nin yanı sıra Eczacılık ve Diş Hekimliği fakülteleri olan tek üniversitenin KTÜ olduğunu da vurgulayarak, şöyle devam etti:
''KTÜ, bu sayede elde etmiş olduğu önemli bir döner sermaye katkısının, yasal olarak yapılan yüzde 5'lik kesintisi ile araştırma konularında oldukça önemli bir meblağ biriktirmekte, yılda yaklaşık 5 milyon TL civarında bir fon kendi öz kaynaklarından oluşturmakta ve bunu doğrudan araştırmalara harcayabilen bir üniversitedir. Üniversitemiz, bu özelliği itibari ile Türkiye'de çok nadir görülen bir durumdadır''

Prof. Dr. Necati Tüysüz, KTÜ'nün eğitim, öğretim ve toplumu hizmet alanında elinden geleni en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştığını ve Trabzon'un da her alanda kalkınmasına yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü sözlerine ekledi.
Bölgenin ihtiyacı için bir süre önce kapsamlı bir Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi kurulan KTÜ'ye bağlı Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde de yılda 18 bin hastanın tedavi edildiği öğrenildi.


İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri