KTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Ahmet Can Altunışık, Boğaziçi Üniversitesi Yapı Kulübü'nce düzenlenen Çelik Köprü Tasarım Yarışması'nın 22-24 Nisanda gerçekleştirildiğini belirtti.
Yarışmanın hazırlık aşamasının 1 Aralık 2008'de başladığını ifade eden Altunışık, bu tarihten itibaren takım kaptanı Abdullah Demir ile Mahmut Halil Küçükalioğlu, Mehmet Akif Hamarat, Mehmet Gökhan Karabacak, Mustafa Sakallı ve Nuh Uğur Gümüş adlı öğrencilerden oluşan altı kişilik ekibin sıkı bir çalışma sürdürdüklerini anlattı.
Yarışmada 39 ekiple yarıştıklarını kaydeden Altunışık, şunları söyledi:
''Yarışmanın birinci aşaması estetik ve görünüş, ikinci aşaması ise kurulum hızıydı. Bu aşamada hazırlanan köprü düzeneğini hızlıca kurmak gerekiyordu. Ayrıca bu aşamada köprünün ağırlığı ve bin 250 kilogram ağırlık altında yapmış olduğu sehim (yer değiştirme) ölçüldü.
Daha sonraki aşamalarda ise genel kurallara uyum gibi unsurlar göz önünde bulunduruldu. Toplam beş kategoride yapılan değerlendirmeler sonunda, tüm branşların ortalamasının alınmasıyla yarışmanın birincisi olduk. İkinci sırada Kültür Üniversitesi, üçüncü sırada ise Boğaziçi Üniversitesi yer aldı.''
Köprünün tasarım aşamasında malzeme açısından çok zorlandıklarını belirten Altunışık, ''En büyük problemlerden biri, sanayi bölgesi olan batıya uzak olmamızdı. Çelik köprü malzemesi bulmakta zorlandık. Mevcut elemanlara göre tasarımı defalarca değiştirmek zorunda kaldık'' dedi.
Altunışık, yarışma için çalışma masraflarının Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alemdar Bayraktar'ın danışmanlığında yürütülen bilimsel araştırma bütçesinden karşılandığını, ekipman desteğini ise Trabzon İnşaat Mühendisleri Odası'nın sağladığını kaydetti.
Yarışmada aldıkları başarının gururunu yaşadıklarını ifade eden Altunışık, ''Öğrencilerimizin bilgisayar tasarımlarıyla pratikte uyguladıkları birbiriyle örtüştü. Bu, çok önemli bir nokta. Bizim, öğrencilerimize vermeye çalıştığımız da buydu'' diye konuştu.
Altunışık, üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilerin KTÜ'nün adını duymasının kendileri için çok önemli olduğunu da söyledi.
Takım kaptanı Abdullah Demir ise tasarımı hazırlarken yüzlerce köprüyü incelediklerini belirtti.
Tasarımda teorik olarak zorlanmadıklarını, ancak her gün 3-4 saat köprüyü söküp yeniden kurmanın kendilerini zorladığını ifade eden Altunışık, yaptıkları tüm çalışmaların sonucunu almanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti.