Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde 24 saat içerisinde biri kadavradan olmak üzere gerçekleştirilen üç böbrek nakli ile üç hasta yeniden yaşama tutundu.
Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Serdar Türkyılmaz,yaptığı açıklamada, geçen hafta Ordu Devlet Hastanesinde beyin ölümü gerçekleşen hastanın bir böbreğinin hastanelerine getirildiğini söyledi.
Aynı gün için önceden planlanmış hasta yakınlarından iki nakillerinin daha olduğunu belirten Türkyılmaz, "Hastalarımıza söz vermiştik ve 24 saat içerisinde üç nakil yapmış olduk. İlk olarak kadavradan aldığımız böbreği 57 yaşındaki bir hastamıza naklettik. Diğerlerini ise babadan kızına ve eşler arasında olmak üzere canlıdan yaptık" dedi.
Türkyılmaz, üç nakilin de çok başarılı geçtiğini ifade ederek, "Üç hastamızın da sağlık durumu oldukça iyi ve canlıdan nakil yaptığımız hastalarımızı taburcu etmeyi düşünüyoruz. Kadavradan nakil olan hastamız da hızla toparlanıyor. Önümüzdeki günlerde o hastamızı da taburcu etmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.
Zor bir 24 saat geçirdiklerini ama ekip olarak işlerini severek yaptıklarını vurgulayan Türkyılmaz, "Yaptığımız nakiller çok güzel gidiyor ve yüzde 98 civarında başarı sağladık. Listemizde nakil bekleyen 100, bölgemizde ise bin kadar hasta var. Biz istiyoruz ki hepsine çare olalım" ifadelerini kullandı.
-"Üç yıllık süreçte 45 organ nakli başarıyla gerçekleştirildi"
Nefroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ulusoy ise diyaliz hastası için kalıcı tedavinin böbrek nakli olduğunu vurgulayarak, "Üniversitemiz bünyesindeki organ nakil uygulama ve araştırma merkezimizin çalışmaları başarı ile devam etmektedir. Bizim halkımızdan dileğimiz organ bağışının yeterince sağlanması ve bu konuda yeterli duyarlılık ile desteğin gösterilmesidir" dedi.
Bölgedeki tek organ nakil merkezi olduklarına işaret eden Ulusoy, "Üç yıllık süreçte 45 organ nakli başarıyla gerçekleştirildi. Bu nakiller giderek artmakta ve inşallah sadece böbrek ve karaciğer nakilleriyle kalmayıp kornea, bağırsak, akciğer gibi diğer organların da nakilleri gerçekleştirilecektir" diye konuştu.
Ulusoy, bölge insanı açısından bu merkezin büyük bir imkan olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
"Kadavradan nakil yapma oranımızda Türkiye'deki diğer merkezlerden daha iyi durumdayız. Bölgemizde kayıt yaptırıp organ bekleyen hastalara kadavra çıkma olasılığı diğer bölgelere oranla daha fazla. Bekleme havuzumuzda yaklaşık 100 hasta varken diğer merkezlerde bin, bin 500 hasta beklemektedir. Bu durum da böbreğe kavuşma açısından bizim hastalarımız için bir şans oluyor."
-"Babamın böbreğiyle hayata bağlandım"
Babasından böbrek nakli gerçekleştirilen 21 yaşındaki Bahar Batman ise üniversite mezunu olduğunu ancak hastalığı dolayısıyla çalışamadığını belirterek, "Yaşıtlarıma oranla pek gelişememiş, çok zayıftım. Annemle bir gün doktora gittik, tahlil yaptırdık ve nefroloji bölümü bana kronik böbrek yetmezliği tanısı koydu. 10 yıldır böbrek hastasıyım ve 2,5 yıldır da diyalize giriyorum" dedi.
Batman, babasının böbreğiyle hayata bağlandığını kaydederek, "Babama çok teşekkür ediyorum. Bu benim için büyük bir şans oldu. Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum. İçimde korkular var ama çok mutluyum" ifadelerini kullandı.
Kadavradan böbrek nakledilen 57 yaşındaki Fatma Peker ise çok ağrılar çektiğini anlatarak, "Ordu'dan gelen böbrek sayesinde inşallah sağlığıma kavuşacağım. Bağış yapanlardan Allah razı olsun. 3,5 yıldır diyalize giriyordum, inşallah diyalizden kurtulacağım" dedi.
Eşinden böbrek nakli yapılan 43 yaşındaki Bulut Ağırman da 22 yıllık mutlu bir evliliği olduğunu ifade ederek, 1,5 yıldır hayatında kısıtladığı ne varsa artık yapmak istediğini ve eşini çok sevdiğini sözlerine ekledi.
KTÜ'de bir günde üç organ nakli
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde 24 saat içerisinde biri kadavradan olmak üzere gerçekleştirilen üç böbrek nakli ile üç hasta yeniden yaşama tutundu.Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Serdar Türkyılmaz,yaptığı açıklamad
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.