KTÜ'de proje sayısı 5 kat arttı!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, KTÜ öğretim üyelerinin 2012 yılında BAP’a 193, Avrupa Birliği’ne 8, San-Tez’e 4 ve TÜBİTAK’tan 19 proje aldığını söyledi.2013 yılından sonra yabancı uyruklu öğrencileri kendi sınav son

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, KTÜ öğretim üyelerinin 2012 yılında BAP’a 193, Avrupa Birliği’ne 8, San-Tez’e 4 ve TÜBİTAK’tan 19 proje aldığını söyledi.


2013 yılından sonra yabancı uyruklu öğrencileri kendi sınav sonuçlarına göre kabul edeceklerini belirten Rektör Baykal, “Lisans ve lisansüstü eğitim gören öğrencilerimizin Erasmus, Farabi ve yeni gelişmekte olan Mevlana öğrenci değişim programları kapsamında yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerde öğrenim görmelerini teşvik etmekteyiz. Bu programlardan faydalanan öğrencilerimizin sayısı her geçen gün artmaktadır. Yine en iyilerin üniversitemizi tercih etmesini sağlayabilmek için ulusal ve uluslararası ölçekte standardını yükseltmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda Karadeniz Havzasında ve Avrasya Coğrafyasındaki üniversitelerle üst düzey temaslarımızı sürdürmekteyiz. Yabancı Uyruklu Öğrencileri Seçme Sınavı (YÖS)’nı bu yıl yapmaya başlıyoruz. Bu yıldan itibaren yabancı uyruklu öğrencimizi kendi sınavımızın sonucuna göre kabul edeceğiz” dedi.


Türkiye’nin AR-GE çalışmalarına ayrılan maddi kaynağı arttırması gerektiğini dile getiren Baykal, “Dünya ölçeğinde bakıldığında bir ülkenin gelişmişliği, o ülkenin Gayri Safi Milli Hasılasından Araştırma Geliştirme Faaliyetlerine ayrılan pay ile ölçülmektedir. Bunun gelişmiş ülkelerdeki oranı yaklaşık yüzde 3’tür. Türkiye’de son yıllarda yapılan önemli artışa rağmen bu oran ne yazık ki yaklaşık yüzde 1. Ülke olarak AR-GE çalışmalarına ayrılan maddi kaynağı artırmak ve bu kaynakları hızla projeye dönüştürmek gerekmektedir. Bir ‘gelecek projesi’ olarak oluşacak böylesi bir irade ülkemizin ve başta gençlerimiz olmak üzere bütün milletimizin kaderini etkileyecektir. Bu anlayışla oluşacak sürdürülebilir bir gelişmişlik düzeyi Türkiye’nin dünya üzerindeki konumunu ve yerini sadece istatistiksel olarak belirlemekle kalmayacak, ülkemizin huzur, güven ve refah içerisinde insanlığa yeni bir uygarlık projesi sunmasına da vesile olacaktır” şeklinde konuştu.

“KTÜ'DEN TÜBİTAK’TA SUNULAN PROJELER GİDEREK ARTIYOR”
Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin büyük bir heyecanla projelerini hızlandırdığını kaydeden Baykal, “Kendi kaynaklarımıza dayalı çalışan BAP Birimi üzerinden öğretim üyelerimize imkânlar sunuyoruz Diğer yandan KTÜ’nün bilim insanları, değişik sanayi kuruluşları, TÜBİTAK gibi teknik ve bilimsel kuruluşlar ve AB gibi çok uluslu organizasyonlardan kaynak sağlamaktadırlar. Öğretim üyelerimiz 2012 yılında 193 BAP, 8 AB, 4 SAN-TEZ ve 19 TÜBİTAK projesi almıştır. Öğretim üyelerimizin bugüne kadar TÜBİTAK’a sunmuş oldukları ve kabul edilen projeleri ile KTÜ, ülke sıralamasında 17. Karadeniz Bölgesi’nde ise 1. sıraya yerleşmiştir. 2013 yılı bahar döneminde üniversitemizden TÜBİTAK’a sunulmuş proje sayısı önceki yıllara oranla 5 kat daha artmış ve 55’e ulaşmıştır. Yılın ikinci yarısında sunulacak projeler ile birlikte üniversitemizin Türkiye sıralamasındaki yeri daha da yukarılara taşınacaktır” ifadelerini kullandı.

“TEKNOKENT, TRABZON’UN ARA YÜZÜDÜR”
KTÜ’de kurulan Teknokent’in Trabzon’da üniversitesi ve sanayi işbirliğinin önemli ara yüzü olduğunu söyleyen Baykal, “Teknokent, yazılımdan, bilgisayar destekli tasarım ve üretime, nanoteknolojiden biyo-teknolojiye kadar önemli bir kısmı öğretim üyelerimizin sahip olduğu 32 farklı firmayı bünyesinde barındırmaktadır. Trabzon’da ortak düşünme ve birlikte iş yapma kültürünün en seçkin örneklerinden biridir. Bunlara ilaveten üniversitemiz, Teknoloji Transfer Ofisi kurmak için resmi müracaatını yaparak, gerekli girişimlerini sürdürmektedir. Üniversitede üretilen bilginin ve yetişen uzmanların şehrimize katkısı sadece bilimsanayi işbirliği çerçevesinde üretilecek teknolojiden ibaret değildir. Üniversitemiz tıp ve sağlık alanındaki kurumları aracılığı ile Trabzon ve bütün Karadeniz bölgesi halkına sağlık hizmeti vermektedir. Bu yönüyle KTÜ, Farabi Hastanesi, Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi ve ilgili diğer birimlerimiz ile bölgenin sağlık ve tıp merkezi olma yolunda ilerlemektedir” diye konuştu.

“AMACIMIZ KAFKASYA VE KARADENİZ HAVZASINA HİZMET VEREN ÇEKİM MERKEZİ OLMAK”
Amaçlarının Kafkasya ve Karadeniz havzasına hizmet veren bir çekim merkezi olduğunu belirten KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, şöyle konuştu:
“Amacımız sadece Türk insanına hizmet veren bir kurum olmaktan çıkıp bütün Kafkasya’ya ve Karadeniz havzasına hizmet veren bir çekim merkezi olmaktır. Maalesef bu konuda bazı sıkıntılarımız mevcuttur. Ekonomik sıkıntılar yüzünden gerekli yatırımları yapamıyoruz. Ana sorunlarımızı; Döner sermaye ile ilgili sorunlar, verilen hizmetin karşılığının devlet hastanelerindeki uygulamalara eşdeğer ücretlendirilmesi, 4-B personelinin maaşlarının sadece üniversitelerde döner sermaye üzerinden verdirilmesi gibi sorunlarımızı özetleyebiliriz. Yine üniversitemizde yapılan çalışmalar sayesinde başta Trabzon olmak üzere bütün Karadeniz Bölgesi’nin tarihi, kültürü, dili, edebiyatı, toplumsal yapısı, iktisadi özellikleri açığa çıkarılmaktadır. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin üstlendiği en önemli görevlerden biri de Trabzon’u görkemli tarihine ve kültürüne yakışır bir şekilde Karadeniz Havzası’nın sağlık, kültür ve sanat merkezi yapmaktır. Bu amaç doğrultusunda şehrimizin mülki ve idari makamları ve sivil toplum örgütleri ile geniş vizyonlu eşgüdümlü çalışmalar yapmak arzusundayız.”

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri