Madde bağımlılığına başlama yaşı 10

Önemli halk sağlığı sorunlarından olan sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin kullanımında artış olduğu belirtildi.Yeşilay Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, madde bağımlılığına başlama yaşının si

Önemli halk sağlığı sorunlarından olan sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin kullanımında artış olduğu belirtildi.

Yeşilay Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, madde bağımlılığına başlama yaşının sigara için 10, alkol için 11, uyuşturucu için 12 olduğunu söyledi.

9 -17 yaş arası gençlerin yüzde 16’sının sigara, yüzde 11’inin alkol, yüzde 2.9’unun uyuşturucu kullandığını belirten Hamzaoğlu, şöyle konuştu:

“Dünyada yaklaşık 184 milyon kişi uyuşturucu bağımlısıdır. Cinayet, boşanma, hırsızlık, intihar, trafik kazaları gibi suçların yüzde 80 sebebi alkoldür."

Türkiye'nin, sigaraya bağlı hastalıkların tedavisi için her yıl 8,5 milyar dolar harcadığını anlatan Hamzaoğlu, şunları söyledi: "Ülkemizde her yıl 200 bin kişi, dünyada her 13 saniyede 1 kişi sigara sebebiyle ölmektedir.

Sigara kullanımına bağlı ölümler, ülkemizde önlenebilir ölümlerin başında gelmektedir. 4207 Sayılı Yasayla beraber getirilen birtakım kısıtlamalar, sigara tüketim oranlarında azalma ve kapalı ortamların hava kalitesinde belirgin iyileşmeler sağlamıştır.

 Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığının ALO 171 numaralı Sigarayı Bırakma Danışma Hattı'nı arayabilir. İlimiz merkezinde kurulmuş olan Sigara Bırakma Merkezleri'nin iletişim bilgileri, müdürlüğümüz www.trbhsm.gov.tr adresinde bulunmaktadır.”

Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımının insan sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkisi olduğunu ifade eden Dr. Hamzaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle ağız, yutak, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, pankreas ve mide kanserleri, lösemi, karaciğer harabiyeti, ülser, siroz ve felç gibi birçok hastalığın sebebi madde kullanımıdır.

Uyuşturucu kullananlarda bulaşıcı hastalık görülme riski artar. İyi bir eğitim, düzenli bir aile ortamı ve toplum yapısı, madde bağımlılığı ve alkolle mücadelede yol almamıza yardımcı olacaktır. Uyuşturucu ve alkol bağımlılarının tedavisi zaman ve sabır ister.

Tedavi altına alınan kişilerin tedaviyi kendilerinin istemesi ve kararlı olması gerekir. Yeşilay Haftası vesilesi ile, tüm vatandaşlarımızın uyuşturucu, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak, sağlıklı bir hayat sürmelerini temenni ederiz.”

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri