Samsun'da 2001 yılında kurulan Cengiz Enerji ile Aksa'ya ait 'Samsun-1' ve 'Samsun-2' adlı mobil santrallerin çevre ve insan sağlığına zarar verdiği iddiasıyla sivil toplum kuruluşlarının karşı çıkması nedeniyle Samsun Baro Başkanlığı ilk davayı 11 Mart 2002'de İdare Mahkemesi'ne açmıştı. Samsun İdare Mahkemesi, açılan davada yetkili olmadıklarını belirterek, dosyayı Ankara 10. İdare Mahkemesi'ne göndermiş, Ankara 10. İdare Mahkemesi de dava dosyasını 2003/130 sayılı esasına kaydederek, 20 Şubat 2003 tarihinde mobil santrallerin çalışmasını durdurmuştu.
Daha sonra mobil santrallere, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca yapılan yönetmelik değişikliği ile 'ÇED' olur raporu verilerek, 1 Ağustos 2007 tarihinde tekrar faaliyete geçirilmişti. Bunun üzerine Samsun Barosu, 'olur' raporunun iptali için aynı ay Ankara 10. İdare Mahkemesi'ne tekrar dava açmıştı. 22 Ocak 2008'de dava sonuçlanmış 16 Şubat 2008 tarihinde santraller tekrar şalterlerini indirmişti.
Daha sonra Ankara 10.İdare Mahkemesi'nin "yürütmeyi durdurma" kararına karşı ilgili firmalar ile Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından bir üst mahkemeye yapılan itiraz, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nce kabul edildi ve 10. İdare Mahkemesi'nin "yürütmeyi durdurma" kararı 2008 yılı mart ayı içerisinde kaldırıldı, mobil santraller tekrar çalışmaya başladı.
Bu süreç devam ederken Baro Başkanlığı'nın Samsun İdare Mahkemesi'ne açtığı "iş yeri açma ruhsatının iptali" davası da geçen günlerde sonuçlandı. İdare Mahkemesi tarafından iş yeri açma ruhsatları iptal edilen firmalara Samsun Büyükşehir Belediyesi tebligat yaptı.
Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri bugün, Tekkeköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri ile beraber Cengiz Enerji'ye ait 'Samsun-2' adlı mobil santrale giderek saat 15.15'te santrali mühürledi. Bacasından çıkan yoğun duman nedeniyle sürekli eleştiri alan santral, yaklaşık 30 dakika içinde tamamen sustu. Aksa'ya ait 'Samsun-1' adlı mobil santralin de 11 Nisan'da mühürleneceği bildirildi. Mobil santral yetkilileri, mühürlemeyle ilgili açıklama yapmadı.