Ne olacak bu Bayburt'un hali

En çok teşvikin verildiği 4. Bölge kapsamında bulunan Bayburt; organik tarım ve hayvancılık bakımından potansiyel taşıyor. Yatırımcılara, organize sanayi bölgesinde bedelsiz arsanın verildiği Bayburt'ta, tesislerini getiren iş adamlarının taşıma masraflar

En çok teşvikin verildiği 4. Bölge kapsamında bulunan Bayburt; organik tarım ve hayvancılık bakımından potansiyel taşıyor. Yatırımcılara, organize sanayi bölgesinde bedelsiz arsanın verildiği Bayburt'ta, tesislerini getiren iş adamlarının taşıma masrafları da karşılanıyor.


Bayburt tarihi MÖ 3 bininci yıllara kadar uzanır. Müslüman Türklerin Anadolu'daki ilk yurtlarından biri. Türk örf ve âdetlerinin en güzel şekilde yaşatıldığı, saflığın korunduğu bir il. Bayburt, zaman içinde güzel, şatafatlı devirler yaşadığı gibi, hüzün dolu günler de görmüş. İpekyolu'nun Tebriz-Trabzon ana hattı üzerinde bulunan Bayburt, önemli bir kale olarak görülmüş. Akkoyunlulara başkentlik, Osmanlılara sancak merkezliği yapan bu tarihî şehre, kısa bir süre Erzurum bile bağlanmış. 1927 yılında bir talihsizlik yaşanmış, bu şehrimiz ilçe yapılmış. Bayburtlu bunu bir türlü hazmedememiş, il olma sevdası ve mücadelesi başlamış. 1987'de Rahmetli Özal bu rüyayı gerçekleştirmiş...

GİDENLER UNUTMUYOR
20 yılda şehrin çehresi değişmiş. Vali Kerem Al'ın ifadesine göre; Bayburt birçok ilin altyapısından daha iyi bir altyapıya kavuşmuş, çok güzel bir şehir olmuş. İl yapılmış, ama Vali Kerem Al'a göre planlama hatası yapılmış, il ölçeği iyi tutturulamamış, yeterince ilçe bağlanmamış, nüfus az olmuş, ekonomik derinlik oluşmamış. Bu kötü gidişi önlemenin tek yolunun da, yakın bazı ilçelerin Bayburt'a bağlanması... 1990'da 107 bin olan nüfus, 2000'de 97 bine, 2008'de de 76 bine düşmüş. Bayburt, göçlerle gittikçe kan kaybetmiş, hâlâ bu kan kaybı devam ediyor. İstanbul'da 130 Bayburt Derneği olduğu, 450 bin Bayburtlunun il dışında, sadece Almanya'da ise 30 bin Bayburtlunun bulunduğu ifade ediliyor. Köylerde yaşlı nüfus kalmış. Nüfus az olduğu için, göç daha yakıcı oluyor, daha büyük tahribatlara yol açıyor. İklimi soğuk, yazları kısa olan bu ilimizde hayat şartları daha da zorlaşıyor. Ama giden Bayburtlular burayı unutmuyor, organize şekilde bulundukları yerlerden sık sık Bayburt'a geliyor, bağlarını hep sağlam tutuyor.

SULU TARIM ŞART
Organik tarım ve hayvancılık için altyapı oluşuyor, bu da moral veriyor. Hayvancılıkla ilgili büyük bir işletme açılmış, devamının gelmesi bekleniyor. Yem bitkileri oldukça revaç kazanmış. Rakımı biraz düşük olan Çoruh vadisinde sebzecilik ve meyvecilik gelişiyor. Suların önüne mümkün olduğu kadar bent, gölet yapılıyor. Zor iklim şartlarından dolayı verimin düşük olduğu bu ilimizde sulu tarım teşvik ediliyor. Çok güzel kamu binaları yapılmış. Eğitimde altyapı Türkiye ortalamasının çok üstünde. ÖSS ve OKS'de ilk 20 il arasında. Köylerin yüzde 95'inin yolları asfalt. KÖYDES kanalıyla ilk iki yılda bol ödenek gönderilmiş, birçok yol yapılmış, ama şimdi paralar iyice kısılınca bu yolların bakımı tehlikeye girmiş. Bu hatanın düzeltilmesi bekleniyor.

Bayburt'un ortasından geçen Çoruh Nehri yeterince korunamamış. Şehre hayat veren bu nehir, Bayburtlular için çok şey ifade ediyor. Hatta İstanbul'da Boğaz kıyısına giden Bayburtlunun; efkarlanınca, “Ey Boğaz, gözümde büyürsen, büyürsen, neredeyse Çoruh oliysen” dediği anlatılır...

TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI:

Gelin, her türlü desteği veririz

Bayburt'un kalkınması için ildeki bütün ilgili birimlerin uyum içinde çalıştığını söyleyen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yumak, “Altyapısının yüzde sekseni bitirilmiş organize sanayi bölgesinde isteyen yatırımcılara bedelsiz arsa veriliyor, teşvikte 4. bölge olan Bayburt'ta yatırımcı için birçok avantaj var” diyerek iş adamlarını yatırıma davet ediyor. Bu bölgeye tesislerini taşıyacak olanlara taşıma masraflarının da verildiğini hatırlatan Oda Başkanı Yumak, bu fırsatların değerlendirilmesini istiyor. Bayburt'un yer altı zenginliklerine değinen, özellikle Bayburt taşı ve taş ustalığını anlatan Yumak; 12 çeşidi bulunan, en ufak kırıntısı bile değerlendirilen bu eşsiz malzemenin başka pazarlarda da satılması için yoğun gayret içinde olduklarını belirtiyor. Bayındırlık birim fiyatlarına da girdiği söylenen Bayburt taşının il için çok önemli bir ekonomik değer olacağı belirtilirken, bu işle ilgili eğitim ve pazarlama çalışmalarının profesyonelce yapılması için mücadele veriliyor. Bölge Kalkınma Ajansı'nın kurulduğunu ifade eden İbrahim Yumak, özellikle organik tarım ve hayvancılığa önem verileceğini belirtiyor.

Sürmeneli bir vatandaşın Bayburt'ta çay ve un fabrikası kurduğunu, buranın rutubetsiz havası sayesinde daha kaliteli çay elde ettiğini, yaş çay getiren kamyonların un götürdüğünü açıklayan Yumak, yörenin bu özelliğinin de gözardı edilmemesini istiyor. Bayburt kökenli bir iş adamının 1500 hayvan kapasiteli çok modern bir çiftlik kurduğunu, bu yatırımın örnek olacağını umduklarını söyleyen Başkan Yumak, yatırımcılara oda olarak her türlü desteği vereceklerini belirterek, benzer yatırımlar için çağrıda bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri