Obezitede sıklık oranı çok yüksek

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi Beslenme ve Fiziksel Aktivite birim koordinatörü Dr. Yasemin Gökçe, Türkiye'de obezite sıklık oranın yüzde 32 olduğunu belirterek, erkeklerde kilo fazlalığı, kadınlarda da obezite görüldüğünü söyledi.Ankara İl Sağl

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi Beslenme ve Fiziksel Aktivite birim koordinatörü Dr. Yasemin Gökçe, Türkiye'de obezite sıklık oranın yüzde 32 olduğunu belirterek, erkeklerde kilo fazlalığı, kadınlarda da obezite görüldüğünü söyledi.

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü ve Polatlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği, Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli hayat programı eğitim semineri Ankara'nın Polatlı ilçesinde gerçekleştirildi.

Halk Eğitim Merkezi çok amaçlı salonda yapılan eğitim seminerine, "Polatlı Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Polatlı İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Doğan, Polatlı Sağlık Grup Başkanı Serdar Gevrekçi ve öğretmenler katıldı. Seminere katılan eğitimciler burada aldıkları bilgileri kendi okullarındaki öğretmen, öğrenci ve velilere aktararak, obezite ve fiziksel aktivitenin farkındalığını artıracak.

Obezitenin Avrupa'da erkeklerde yüzde 5 -23, kadınlarda yüzde 7 -36 arasındaki oranlarda değiştiğini belirten Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi Beslenme ve Fiziksel Aktivite birim koordinatörü Dr. Yasemin Gökçe, "2005 yılında yapılan bir araştırmada Türkiye'de obezite sıklığı yüzde 32. Gerçekten yüksek bir rakam. Erkeklerde kilo fazlalığı, kadınlarda obezite görülüyor. Genel olarak da erişkin yaşlarda Türk toplumunda 3/2'si kilolu veya obez.

Yani sokakta gördüğümüz üç kişiden ikisi böyle bir tehlike altında." dedi. Obezitenin küresel bir halk sağlığı problemi olduğuna dikkat çeken Dr. Gökçe, şunları söyledi: "Biz obeziteyi hastalık olarak tanımlıyoruz. Hastalık ve halk sağlığı olduğu için biz bu işin tam ortasındayız. Bu hastalık çok katlanarak, hızlı ilerleyen bir hastalık. Ama bu hastalığın mikrobu yok. Bu hastalık, tercihlerle, seçimlerle ve alışkanlıklarla meydana gelen bir hastalık. Önlemedeki en önemli etken eğitim. Onun için sizler de eğitimci olarak bizler gibi bu hastalığın tam ortasındasınız.

Biz sağlık ve eğitim olarak bu işin en önemli iki paydaşıyız." Yapılan araştırmalarda obezitede kentsel ve kırsal olarak çok anlamlı bir farkın olmadığını anlatan Dr. Yasemin Gökçe, "Beslenme alışkanlıklarımız kırsal da bile değişmeye başlamış. Fastfood ve hareketsizlik bunun en önemli göstergesi. Fiziksel aktivite azlığı bu hastalığın en önemli nedeni." diye ifade etti. 2005 yılında çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada fazla kilolu oranın yüzde 12, obezite oranın yüzde 2 olduğunu dile getiren Dr. Yasemin Gökçe, katılımcılara obezitenin nedenleri ve nasıl mücadele edilmesi gerektiği ve farkındalığının artırılması için yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi.

Sağlık Grup Başkanı Serdar Gevrekçi ise okul çağındaki çocukların beslenme alışkanlıklarının geliştiği, fiziksel, sosyal ve zihinsel gelişiminin hızlandığı, yetişmede sağlıklı olabilmenin temellerinin atıldığı önemli bir dönem olduğunu söyledi. Gevrekçi, "Yaşamın her döneminde sağlık ve kaliteli bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenmek temel koşuldur.

Büyüme ve gelişimin hızlandığı, öğrenme ve kavrama işlevlerinin önem kazandığı okul çağında beslenmenin önemi daha da artmaktadır. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızı yetiştiren öğretmenlerimize obezite hakkında eğitici eğitimi verilerek, bu eğitim sonunda öğretmenlerimizin kendi okullarında, öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik eğitimler düzenleyerek daha sağlıklı nesillerin yetişmesi sağlanacaktır." dedi

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri