İnsanları sağlıklarına kavuşturma gayesiyle tıp eğitimi alan ve 10 yıl doktorluğun ardından Sağlık Bakanlığında çeşitli kademelerde bürokrat olarak çalıştıktan sonra Trabzon Belediye Başkanı seçilen Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, denk geldiği sağlık sorunu yaşayan vakalara müdahale etmekten kaçınmıyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde aldığı jeoloji mühendisliği eğitiminin ardından insanları sağlıklarına kavuşturmak amacıyla Atatürk Üniversitesi'nde tıp eğitimi gören Gümrükçüoğlu, yaklaşık 4,5 yıllık belediye başkanlığı görevi sırasında sağlık sorunu yaşayan 30'a yakın kişiye müdahalede bulundu.
İç hastalıkları uzmanı Gümrükçüoğlu, uçakla yolculuk sırasında sık sık rahatsızlanan kişilere müdahalede bulunmasının yanı sıra toplantıda baygınlık geçiren belediye meclis üyesine, istinat duvarının çökmesi sonucu yaralanan vatandaşa, yayla şenliği sırasında fenalaşan çocuğa, bir binanın merdiveninde kalp krizi geçiren vatandaşa ve son olarak Valiler Kararnamesiyle merkez valiliğine atanan Vali Recep Kızılcık için organize edilen veda yemeğinde kalp krizi geçiren Trabzon Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Mustafa Şılbır'a olmak üzere, çok sayıda kişiyi sağlığına kavuşturmak için yardıma koştu.
Gümrükçüoğlu, yaptığı açıklamada, hekimliğin çok ulvi ve onurlu bir meslek olduğunu söyledi.Tıp fakültesini severek okuduğunu belirten Gümrükçüoğlu, "Daha önce mühendislik fakültesi okumama rağmen sonrasında tıp fakültesine devam ettim. Bu tercihim, tamamen tıbbiyeye olan merakım ve insanları sağlıklarına kavuşturma yönündeki kendi iç dünyamdan kaynaklanmıştır" dedi.
Gümrükçüoğlu, hekimliğin hastaları şifaya kavuşturma gayreti ve hevesiyle yapılan insan odaklı hizmet olduğunu ifade ederek, "Belediye başkanlığı da insan odaklı hizmetin götürüldüğü bir alan. Bu münasebetle iki mesleğin birliktelikleri var ama direkt insanların hastalıklarını çözüme kavuşturmak ise çok ulvi bir görev. Bu bakımdan zaman zaman tıp mesleğini, hani klinisyenliği bile özlediğim oluyor" diye konuştu.
Katıldığı toplantılarda, sokakta ya da uçakta sağlık açısından gelişen olaylara müdahale ettiğini anlatan Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti:
"Böyle durumlarda ilk düşüncem insan hayatını kurtarmak oluyor. Hekimlik mesleği o anda birinci plana geçiyor. Belediye başkanlığında, diğer mesleklerde ve özellikle tıp mesleğinde de insanlarımızın ve şehrimizin tüm sorunlarıyla uğraşırken en önemli şey insan hayatı, insanı daha iyi yaşatabilmek için insan odaklı çalışmaktır. İnsan hayatıyla ilgili ani gelişmiş vakalarda hemen her hekim gibi ben de müdahalede bulunuyorum. Benim yerimde hangi hekim olsa aynı şeyleri yapar."
- "Doktorluk acil durumlarda ön plana geçiyor"
Gümrükçüoğlu, sağlıkla ilgili sorunların her yerde ortaya çıkabileceğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:
"Birkaç gün önce Sayın Valimizin veda yemeği sırasında Sayın Mustafa Şılbır'ın geçirdiği kalp krizine de oradaki diğer meslektaşlarımızla müdahalede bulunduk. Müdahalemizin ardından Şılbır, ambulansla hastaneye sevk edildi. Belediye başkanlığı görevim sırasında asli mesleğim olan tıp doktorluğunun da böyle acil durumlarda ön plana geçtiği oluyor, insan hayatı için bilgilerimizden yararlanmayı sürdürüyoruz. Böyle durumlar uçakta da yaşanıyor. Düğün merasiminde, belediye meclisi toplantısında veya bir şekilde sokakta da olabiliyor. Aslında yaptığımız, tüm hekimlerin vicdani sorumlulukları ve hipokrat yeminlerine dayalı mesleki uygulamalarının gereğidir. Belediye başkanlığım dönemimde ani olarak karşılaştığım vaka sayısını tam bilmiyorum ama yaklaşık 30 olduğunu tahmin ediyorum."
Gümrükçüoğlu, olayın yaşandığı alanda doktor olabileceği düşüncesinden yola çıkarak hastaya müdahalede bulunmamayı hiç düşünmediğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Olayın yaşandığı sırada aklıma, 'burada başka hekimler de vardır' düşüncesi gelmiyor. İnsan sağlığını ve sevgisini önemseyen tıp mesleği mensuplarının hiçbiri 'aman başka meslektaşlarımız baksın' düşüncesine kapılmaz. Hemen vakaya bütün imkan ve bilgilerle müdahale edip, yardımcı olmak isterler. Benim duygu dünyam da kabulüm de diğer meslektaşlarım gibidir."