Ordu'da 7 ay önce kurulan Kızılay Kan İstasyonu'na, gezer ekipler ve istasyon merkezi olmak üzere toplam bin 500 ünite kan bağışı yapıldı.
Ordu'da bulunan hastalara daha hızlı kan ulaştırmak amacıyla kurulan Kızılay Kan İstasyonu, önemli bir görev iş yerine getirmeye devam ediyor. Gerek Sağlık Müdürlüğü binasında gerekse şehrin farklı noktalarında kurulan kan alım merkezleri vasıtasıyla bağışlanan kanlar, aynı gün Trabzon Kızılay Merkez Bölge'ye gerekti testlerini yaptırmak için gönderiliyor.
Bir gün sonra 'kullanılabilir' raporu alınan kanlar Ordu'daki istasyonda bulunan ES ve TDP soğutucu dolaplarda muhafaza ediliyor. Kanlar, 45 gün içinde ihtiyaç dahilinde Ordu'daki tüm hastanelere satılıyor.
Kızılay Derneği Başkanı İlhan Sağesen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kan alım istasyonunun henüz yeni olduğunu, ancak önemli bir görevi yerine getirdiğini kaydetti. Sağesen, "İstasyonumuz henüz çok yeni. Dolayısıyla alt yapı sorunları nedeniyle bazı aksaklıklar yaşanıyor. Ancak yıl sonuna kadar hedeflerimize ulaşabileceğimizi düşünüyorum.
2008 yılında ise hedefimiz 10 bin ünite kan" dedi. Sağesen, şehrin çeşitli yerlerinde ve ilçelerde Kızılay kan bağışı standları açtıklarını ve bir sorumlu doktor ve hemşirelerle kan bağışı çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.
Kızılay adına kan alımı yapan ekip sorumlusu Dr. Kemal Paksoy, kan bağışlarının istedikleri düzeyde devam ettiğini ancak bazı önyargıların sürdüğünü söyledi.
Paksoy, "Bazı vatandaşlarımız kan verirsem kilo alırım, benim başıma gelmez, kan verirsem hasta olurum, tansiyonum düşer gibi düşünceler var. Bunlar kesinlikle yanlıştır. Biz kan bağışı yapılmadan önce tüm analizlerimizi yapıyoruz.
Kan vermeye uygun ise bağışları kabul ediyoruz. Aksi takdirde bağışı neden kabul edemediğimizin açıklamasını yapıyoruz. Bu tür ön yargılardan kurtulmak gerekli, kan vermek sağlıklıdır ve hücreleri yeniler" diye konuştu.