Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, geçmişi 250 yıl öncesine kadar uzanan Çamlık Fener Mezarlığı’nda Ünye taş işçiliğinin güzel örneklerinden olan ve mimari yapısı itibarıyla tarihi özellik taşıyan 27 adet mezarı aslına uygun olarak restore edeceklerini ve mezarlıkta çevre düzenlemesi yapacaklarını söyledi.
Başkan Enver Yılmaz restorasyon kapsamında yapılacak çalışmalara da değinerek, “Çamlık Fener Mezarlığımızda Ünye taş işçiliğinin güzel örneklerinden olan ve mimari yapısı itibarıyla tarihi özellik taşıyan 27 adet mezar bulunuyor. Öncelikle dağılan mezar taşlarını bir araya getirecek, eksik olanları ise yine bu mezarların yapımında kullanılan Ünye taşlarıyla tamamlayacağız. Mezar duvarlarında bulunan ve sonradan yapıldığı anlaşılan derz ve sıvaları sökerek orijinal hâline getirdikten sonra, yosun tutan ve kararan baş ve ayak taşlarını temizleyeceğiz. Son olarak da mezar taşlarında Osmanlıca yazılı olan kitabeleri, herkesin okuyabilmesi için günümüz Türkçesine çevirerek yanlarına yapacağımız tabelalara yazacağız” diye konuştu.
1767 tarihli mezar var
Ünyelilerle birlikte Çarşamba, Perşembe, Görele, Trabzon, Hopa ve Batum’dan insanların da defnedildiği anlaşılan mezarlıkta bilinen en eski tarihli mezarlık Hicri 1183 (Miladi 1767) tarihli bir erkek mezarı olarak biliniyor. Osmanlı dönemi özelliklerini yansıtan mezarların yan duvarlarında ve baş taşlarında şahsın cinsiyeti, mesleği, mensup olduğu zümre, tarikat, bölük, taşıdığı unvana işaret eden gül, taç, sarık, fes veya kavuk gibi motifler yer alıyor. Mezar taşı süslemelerinde gül başta olmak üzere lale, karanfil ve sümbül gibi çiçekler ile servi, hurma ağacı, nar ve incir gibi meyve motifleri de bulunuyor.