Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Merkezi Koordinatörü Dr. Levent Yücetin, Türkiye'de 20-40 yaşları arasında yaklaşık 40 bin diyaliz hastası bulunduğunu belirterek her diyaliz hastasının birer böbrek nakli adayı olduğunu söyledi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimliği Organ Nakli ve Bağışı Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen 'Yaşama Bağlanış Organ Nakli ve Bağış' konulu konferans Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi'nde yapıldı. Katılımın oldukça düşük olduğu konferansta konuşan Dr. Yücetin, organ naklinin görev yapamayacak kadar hasta ve hatta bedene zararlı gelen bir organın sağlam bir organ ile değiştirilmesi olduğunu söyledi.
Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, kemik iliği, kornea, kemik ve ince bağırsağın naklinin mümkün olduğunu belirten Dr. Yücetin, organ naklinin de halen yaşamakta olan 4. dereceye kadar yakın akrabalar ile beyin ölümü gerçekleşen kişilerden yapıldığını dile getirdi.
Türkiye'de çoğu 20-40 yaşları arasında olan yaklaşık 40 bin diyaliz hastası bulunduğunu kaydeden Dr. Levent Yücetin, bütün diyaliz hastalarının böbrek nakli yapılması gereken birer aday olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: Böbrek vericisi, nakil sonrası yılda bir kere nefroloji muayenesi yaptırmalı ve rutin kan ve idrar testlerini de yaptırmalıdır. Böbrek veren kişiler nakilden sonraki 4-5 gün içinde taburcu edilir.
Ameliyat sonrası hafif işler için 3-4 hafta, ağır işler için 6-8 hafta sonra bu kişiler işine tekrar dönebilir. Böbrek bağışında bulunan kişiler 2 ay sonra ameliyat öncesi yaptığı her şeyi yapabilir dedi. Konferansa katılan diğer konuşmacılar da organ nakli ile ilgili son gelişmeleri değerlendirerek çeşitli açıklamalarda bulundu ve dinleyicilerin sorularını cevaplandırdı.