ÇAYKUR Genel Müdürlüğü tarafından organik çay tarımı için yürütülen organik çay gübresi ile ilgili çalışmalar, düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun başkanlık ettiği toplantıya ÇAYKUR Genel Müdür Yardımcıları Süleyman Pınarbaş, Yunus Kaldırım ve Dr. Turgay Turna, Çay Tarım Dairesi Başkanı Süleyman Bekar, Atatürk Çay ve Bitki Kültürleri Araştırma Müdürü Ali Kabaoğlu, şube müdürleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Dr. İbrahim Hakkı Güçdemir, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Toprak ve Su Kaynakları Bölüm Başkanı Dr. Gülen Özyazıcı, Bitki Besleme Tarımsal Mekanizasyon Ve Enerji Daire Başkanlığı Mühendisi Esin Mertol ve Ankara üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Görevlisi Prof. Dr. Gülen Özyazıcı katıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Dr. İbrahim Hakkı Güçdemir, tamamıyla çay çöpünden ve organik katkı maddeleri kullanılarak üretilen ve deneme yapılmak üzere ÇAYKUR Atatürk Çay ve Bitki Kültürleri Araştırma Müdürlüğü'ndeki deneme bahçelerinde çay plantasyonlarına uygulanan organik çay gübresi hakkında yaptığı konuşmada, gübrenin uygulanmasına yönelik sorunların çözümlenmesi için çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi. Güçdemir, “Biz yaptığımız çalışmalarda bir organik gübre formülü üzerinde çalışıldığını gördük. Epey de yol alınmış, başarılı sonuçlar elde edilmiş. Önemli olan burada bu gübrenin uygulanma şeklidir. Çay plantasyonlarını gezdiğimizde gördük ki normal kimyasal gübrenin dahi uygulanmasında problemler var. Bu gübreden gerekli faydanın sağlanabilmesi için bunun muhakkak toprakla karışması gerekir. Bunun içinde ne gibi çözümler bulabiliriz bu noktada ortak bir toplantı yapıp ortak görüş oluşturmak istiyoruz" dedi.
Ankara üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Görevlisi Prof. Dr. Gülen Özyazıcı ise, kaliteli ve dünyada kabul gören bir çay için öncelikle toprağın iyileştirmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Özyazıcı, "Gerçekten çay tarımı, bizim için olmazsa olmazımız. Mutlaka bunu sadece ülkemiz için değil, ülkemiz sınırları dışında da 'Türk çayı' markasını kabul ettirmek ve onlara satmak istiyoruz. Onun için de en önemli olan, ürettiğimiz çayın kalitesini arttırmak. Kaliteyi arttırma noktasında da yetiştirme tekniklerinin iyi bir düzeye gelmesi gerekir. Bunu iyileştirmenin yolu da organik gübre kullanmaktır. Bizim için şu anda organik gübre noktasında bir sıkıntımız yok. Sizlerin desteğiyle bu gübrenin üretilmiş olması son derece önemli" diye konuştu.
Toplantıdan sonra açıklama yapan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, yapılan çalışmanın çok önemli olduğunu ve bu yıl yapılan denemelerle daha da somut sonuçlar alacaklarını belirtti. Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu, "Bizim için çok önemli bir proje ve bunu en kısa zamanda hayata geçirmek istiyoruz. Dünyanın en güçlü ürünü organik çayı, bütün dünyaya ve tabii ki öncelikli olarak da kendi insanımıza sunmak istiyoruz ve aynı zamanda bölgemizde organik bölge yapmak gibi bir amacımız var. Bu çok büyük bir proje, çok önem verdiğimiz bir proje. Üniversite hocalarıyla araştırma enstitüleri ile uluslararası bazı kuruluşlarla birlikte yürüttüğümüz bir çalışmalar. Güzel mesafeler aldık, inşallah bu sene daha somut sonuçlarını göreceğiz" ifadelerini kullandı.