Trabzon Orman Bölge Müdürü Ahmet İpek, orman zararlısı ile mücadelede geçen yıl 1 milyon 148 bin 138 adet yırtıcı böcek üretilip ormanlara bırakıldığını bildirdi.
İpek, yaptığı yazılı açıklamada, orman zararlısıyla gerçekleştirilen mücadelede gelinen noktanın tespiti amacıyla Maçka Orman İşletme Müdürlüğü Yeşiltepe Orman İşletme Şefliğinde bir gün süreli hizmet içi eğitim verildiğini belirtti.
Orman zararlısına karşı biyolojik mücadelenin sürdürüleceğini, amaçlarının bölge ormanlarında doğal dengenin yeniden oluşturulmasını sağlamak olduğunu ifade eden İpek, şöyle devam etti:
''Bölge müdürlüğümüz ladin ormanlarında ilk kez 1994 yılında tespit edilen ve bugüne kadar 50 bin 439 hektar alanda 140 bin 351 metreküp ağacın kurumasına neden olan dendroctonus micans (dev kabuk böceği) zararlısı ile bilinen en etkili mücadele metodu olan rhizophagus grandis yırtıcısının (zararlı böcekleri yiyen böcek) üretilerek ormana verilmesi ile biyolojik mücadele yapılmaktadır.
Bu amaçla ormanlarımıza 2008 yılı sonu itibari ile 1 milyon 448 bin 138 adet yırtıcı böcek üretilip ormanlara verilerek, zararlı böcek popülasyonun azalması ve yararlı böceklerin popülasyonunun arttırılması ile biyolojik dengenin oluşmasına çalışıyoruz.''
İpek, hizmet içi eğitimde Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Eroğlu'nun ormanlarda biyolojik dengenin oluşup oluşmadığının arazide nasıl tespit edileceği, Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü Suavin Keskin'in ise dendroctonus micansın biyolojisi ve mücadele yöntemi hakkında katılımcılara bilgi verdiğini kaydetti.