Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, tarihi Ortahisar mahallesinde restorasyon çalışmalarının 5 yıl içinde tamamlanacağını ve tarihi 140 binanın turizme kazandırılacağını söyledi.
Ortahisar Mahallesi’nin 1461’de Fatih’in Trabzon’u fethi ile beraber ilk Müslüman kesimin unsurlarının yerleştiği alan olduğunu hatırlatan Vali Kızılcık, “İlk Türk Müslüman mimarisinin yaşam tarzının işaretlerinin olduğu, yarınlara daha güçlü bir şekilde bakma arzusun da isek o zaman hem tarihe olan saygımızın hem de gelecekte daha güçlü olmamızın bir gereği olarak Ortahisar’ın yeniden yorumlanarak insanlığı hem turistik anlamda, hem de kültürel ve tarihi anlamda paylaşımına sunulmasının gerekli olduğunu düşündük” dedi.
Ortahisar Projesi’ndeki temel düşüncenin kentsel yenileme olmadığını kaydeden Vali Kızılcık, “Burada Ortahisar projemizde temel düşünce kentsel yenileme değil.
Çünkü kentsel yenileme dediğimizde belki bozulmuş, gecekondu vari, yapıların yıkılarak yerine yenilerinin yapılması hedeflenmekte. Ama bizim Ortahisar’da yapmaya çalıştığımız, yenilenme ihtiyacı olan yapıların restorasyonunu gerçekleştirmek.
Bu restorasyon ile burada yaşayan vatandaşlarımızın yaşamlarını devam ettirmelerini hem de alternatif turizm destinasyonu ve mekanı olarak gelişimine katkı sağlamalarını hedefliyoruz.
Bu mekanlarda yaşayan insanlarımızın bundan sonra bu mekanlarda restorasyonu gerçekleştirerek yaşamlarını sürdürmeleri bizim önceliğimizdir.
Zira mekânlara insanlar ruh verirler. Dolayısı ile orada yaşayanları şu veya bu nedenle uzaklaştırıp buraları görünüşte daha güzel mekanlar haline getirmek belki onları yıkıma terk etmek anlamına geleceği için özellikle orada bulanan ve şuanda oraları konut olarak kullanan vatandaşlarımızın bu fonksiyonlarını sürdürmelerini temel ilke edindik.
Ancak turistik destinasyon ve merkez haline getirmeyi de hedeflediğimiz için bazı boş binaların veya ticari mekanlar haline getirmek isteyenlerin bu konuda ki arzularını yerine getirmeleri için de bu yönde planlama yapıp bazı binaların ticari tarihi binalar halinde fonksiyon görmesini hedeflemekteyiz” diye konuştu.
Ortahisar’da yaklaşık 140 tarihi binanın bulunduğunu kaydeden Vali Kızılcık, “Burada yaklaşık 140 civarında tarih binamız var.
Bu tarihi binaların bir kısmını şuanda içinde oturanlar var. Ve yaşamlarını burada devam ettiriyorlar. Yaşamlarını restore ederek devam ettirecekler. Bir kısmı da buraları butik otel veya kafe olmak üzere faaliyete koymasını hedefliyoruz.
Burada Ortahisar’ımızın temel özelliğinin şehir olarak Fatih’in fethettiği, Yavuz’un 22 yıl şehzadelik yaptığı, Kanunin doğup 15 yaşına kadar yaşadığı bir şehir olarak tanıtırız. Ve bununla da övünürüz.
Çünkü dünya liderlerini burada yetiştirip dünyaya Türk İslam düşüncesinin yayılmasında hizmet ettiğimizi özellikle vurgulamak isteriz.
Kanuni Sultan Süleyman’ın bu mahallede doğduğu için bu şehirde eğitimin gördüğü için Ortahisar Mahallesi bu anlamda bizim için son derece önemli.
Ortahisar projesinde bizim ana aktörümüz Kanunin liderliği fikridir. Kanuni’nin doğduğu kentin eğitim gördüğü evin tespiti yapıldı.
Dolayısı ile bu dünya liderinin bu örnek liderin doğduğu evin restorasyonunu gerçekleştirip turizm anlamında kültürel eser anlamında bunları insanlık ile paylaşarak açmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Vali Kızılcık, projenin kademeli olarak 5 yılda bitirileceğini belirterek “Binaların fonksiyon olarak hangi fonksiyona göre işletileceği burada yaşayanlar ve Trabzon halkı tarafından belirlenmesi hedefindeyiz.
Bu katılımcı anlayış ile binaların hangi fonksiyonda kullanılacağı belirlendikten sonra restorasyon sonucunda peyder pey 5 yıl içerisinde faaliyete koymak hedefindeyiz” şeklinde konuştu.