Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, yaptığı açıklamada, yeni av sezonunun, sıcak havalar nedeniyle çok da iyi gitmediğini söyledi.
Av sezonunun başladığı dönemde deniz suyu sıcaklığının 28.7 dereceye kadar yükseldiğini, bu nedenle balığın göç ettiğini ifade eden Mutlu, ''Sezona palamutla başladık. Çok miktarda görünen palamut bizi önceleri sevindirdi, ancak avcılığına başlayınca hüsrana uğradık. Palamut, maalesef umduğumuz gibi bol olmadı. Bu durumu deniz suyu sıcaklığının yüksek olmasına bağlıyoruz'' dedi.
Mutlu, istavritin ise bu sezon yok denecek kadar az olduğunu, bu durumun da özellikle küçük balıkçıları zor duruma soktuğunu vurguladı.
-HAMSİ SEZONU ERKEN BAŞLADI-
Hamsinin bu sezon, geçen yıla göre yaklaşık 10 gün erken avlanmaya başladığını anlatan Mutlu, şöyle konuştu:
''Son günlerde yağmura bağlı olarak deniz suyu sıcaklığının düşmesiyle hamsi avlanmaya başlandı. Ereğli'den Hopa'ya kadar parça parça her yerde hamsi avlanıyor. Hamside bu yıl bir sıkıntı olmayacak gibi. Hamsinin durumu şu an için iyi, umutla hamsi sezonunun bereketli geçmesini bekliyoruz.
Yerli hamsinin tezgahlarda yerini erken alması, vatandaşların kafasında 'başka bir bölgenin hamsisi mi' diye soru işareti yaratıyor. Ancak şu anda Trabzon ve çevre illerde satışa sunulan hamsi, Karadeniz hamsisi. Vatandaşlarımız bu konuda tereddüte düşmesinler.''
Mutlu, hamsinin kasasının, avlandığı ilk günlerde 100 YTL'den satışa sunulduğunu, ancak avlanan miktarın artmasına bağlı olarak kısa bir süre içinde 50 YTL'ye kadar düştüğünü, bugün itibariyle ise piyasada hamsinin kasasının 15 ile 40 YTL arasında değişen fiyatlarla satıldığını söyledi.
Tezgahlarda hamsinin kilosunun ilk günlerde 6-5 YTL'den bugün ise 2.5 YTL hatta akşam saatlerinden sonra 1 YTL'den satılmaya başlandığını ifade eden Mutlu, hamsinin biraz daha bol avlanmasıyla fiyatın daha da düşeceğini belirtti.
-''HAMSİ SEZONU UZUN SÜRERSE BALIKÇI ÖDEMELERİNİ YAPABİLİR''-
Ahmet Mutlu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca geçen sezon gündüz avcılığının yasaklandığını, bu yıl ise yapılan yeni düzenlemelerle kota uygulaması getirildiğini anımsattı.
Planlı avcılığın sezonun uzun sürmesi açısından da önemli olduğuna dikkati çeken Mutlu, ''Sezonu 5-6 aya yayabilmek balıkçılar için çok önemli. Böyle olursa balıkçıların ekonomik durumlarında, ödeme planında aksama olmaz. Kısa süreli olursa balıkçı az kazanır.
Balıkçıların borçlarını ödeme dönemleri kasım, aralık ve ocak ayları. Sezon uzarsa balıkçılar bu dönemi daha rahat geçirebilirler'' diye konuştu.