Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersan Başar, Karadeniz'deki kirliliğin petrol atıklarından kaynaklandığını belirterek, "Karadeniz'i en çok Tuna nehri ve Ukrayna kirletiyor" dedi.
Doç. Dr. Ersan Başar, Karadeniz'e her yıl 110 bin tondan fazla petrol karıştığını, bunun 57 bin tonunun Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerden aktığını belirtti. Sadece Tuna nehrinin taşıdığı petrol miktarının yıllık 53 bin ton olduğunu dile getiren Doç. Dr. Başar, "Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerden Ukrayna ise 38 bin ton ile en büyük petrol kirleticisi durumundadır.
Karadeniz ekolojisini tehdit eden en önemli faktör petroldür. Her yıl Karadeniz'e akan veya sızan 110 bin ton rakamının korkunç büyüklükte olmasına karşılık, büyük bir tankerin karışacağı tek bir deniz kazasının dahi bu kadar petrolün denize sızmasına neden olacağı bilinmektedir" dedi.
Doç. Dr. Ersan Başar, Karadeniz'deki petrol kirliliğinin en az orana indirilmesi için yapılması gerekenleri ise şöyle açıkladı:
"Gemilerle yapılan petrol taşımacılığını kontrol altına almak, petrol taşımacılığında boru hatlarının kullanılmasını teşvik etmek gerekir. Ayrıca gemilerin yük operasyonlarından kaynaklanan kirliliklerin önlenmesi, gemi trafiğinin kontrol edilmesi, standartlara uymayan gemilerin terminallere girişlerine izin verilmemesi, petrol arama ve çıkartma platformlarının gerekli önlemleri alması, çevre örgütlerinin petrol kirliliği riski olan tüm deniz aktivitelerini yakından takip etmesi, riskli bölgelerde petrol
kirliliği önleme ekipmanlarının bulunması önemlidir."