AK Parti Giresun Milletvekili Sönmez: Doğu Karadeniz Turizm Mastır Planı'nda eksiklikler varsa bunlar her zaman giderilir. Buna hiçbir engel yoktur
AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı ve Giresun Milletvekili Hacı Hasan Sönmez, “Doğu Karadeniz Turizm Mastır Planı gerçekleştirildiğinde Giresun da en az bölgedeki diğer iller kadar bu planda öngörülen yatırımlardan istifade edecektir” dedi.
Sönmez, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin kalkınmasına katkı sağlamak için Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Gümüşhane illerinin başta yaylaları olmak üzere tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerinin belirlenmesi amacıyla 2007 yılında dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak’ın öncülüğünde bir çalışma başlatıldığını anımsattı.
Bu çerçevede, planın Giresun ile ilgili bölümünün 2008 yılında Giresun İl Özel İdaresi tarafından ihale edildiği, bu ihaledeki iş tanımı kapsamında yapılan bir dizi çalışma ve toplantılar sonucu söz konusu planın Giresun bölümünün hazırlandığını belirten Sönmez, “Her şeyden önce Doğu Karadeniz Turizm Master Planı ölçekli bir imar planı değildir. Bu plan, belirtilen bölgenin turizm potansiyelini belirlemek, bu potansiyeli harekete geçirmek için başta yol olmak üzere altyapı sorunlarını çözmek, yaylalardaki çarpık yapılaşmayı önlemek için Mera Kanunu ve ilgili diğer mevzuatta gerekli değişiklikleri yapmak ve bu çalışmaları dinamik olarak takip etmek üzere hazırlanmıştır. Planda öngörülen çalışmalar yapıldıktan sonra Ordu'dan Artvin'e kadar sahile inmeden yayladan yaylaya geçerek seyahat edilebilecektir. Doğu Karadeniz yaylalarındaki çarpık ve kaçak yapılaşma sona erecek, imarlı, doğaya uygun bir yapılaşmaya geçilecektir” dedi.
Sönmez, Giresun'un öngörülen coğrafi alanın tam ortasında olmasından dolayı bu plandaki çalışmalardan en çok yararlanacak illerden birisi olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
“Bu Plan bölgenin mevcut durumunu dikkate alarak turizm açısından bölgenin kalkınmasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Planda tespitlerde eksiklikler varsa bunlar her zaman giderilir. Buna hiçbir engel yoktur. Giresun'un yerli ve yabancı turistlere sunulacak tarihi, kültürel, doğal ne tür zenginlikleri varsa bunlar her zaman değerlendirilecektir. Esas itibariyle bölgede turizmi canlandırmayı ve böylece istihdamı artırmayı amaçlayan bu plandaki batıdan doğuya yeşil yolculuk denen seyahati sağlayacak yaklaşık bin 200 kilometrelik yolun yapılması, yayla ve mera mevzuatının değiştirilmesi halinde kalan turizm yatırımları özel sektör tarafından talebe göre yapılacaktır. Doğu Karadeniz Turizm Mastır Planı gerçekleştirildiğinde Giresun da en az bölgedeki diğer iller kadar bu planda öngörülen yatırımlardan istifade edecektir. Coğrafi şartlar hemen hemen aynı, geçim kaynakları son derece sınırlı olan bölgedeki illerin birbiri ile dayanışma içinde sorunlarını çözmeleri, bölgede yaşayan halkın refah düzeyini yükseltmeleri için şarttır. Bu plan bu çerçevede hazırlanmış olup halen örnek bir çalışma olarak devam etmektedir. Planla ilgili kamuoyuna olumsuzluk ve karamsarlık pompalama yerine planda yer alan hususların bir an önce gerçekleşmesi için çaba göstermek daha doğru olacaktır. Plan hakkında olumlu katkı sağlayacak tespitlerden her zaman istifade edilecektir.”