Bölgesel bazda 2009 yılı sonuna kadar 26 ilde kurulacak ''Kalkınma Ajansları'' kanalıyla bölgelerin kalkınmasına uygun projelere 850 milyon YTL hibe kaynak aktarılacak.
Edinilen bilgiye göre, kaynak aktarılacak projeler, yarışma ortamında, şeffaf ve objektif kriterlere göre seçilecek.
Projelerin orijinal ve ortak çalışma ürünü olması, kalkınmaya, gelişmeye ciddi katkı sağlaması, inovasyon ve kümeleme stratejisi ile ulusal kalkınma hedeflerine uygun olmasına dikkat edilecek.
Projeleri, kalkınma ajansının bulunduğu bölgede sadece sivil toplum örgütleri, vakıflar ya da akademisyenler değil, vatandaşlar da, yaşadıkları ilin gelişimi ve kalkınmasına yönelik ihtiyaçlarına göre, aralarında tarım ve hayvancılığın da bulunduğu ekonominin değişik sektörleri ile eğitim ve diğer alanlarda hazırlayabilecek.
PROJEYİ DEĞERLENDİRME AŞAMASI
Projeleri değerlendirme safhasında kalkınma ajansları sadece, projeyi, oluşturduğu bir havuzda toplayan kurum görevini üstlenecek. Burada projeler, ''kayırmacılığı'' önlemek amacıyla açılmayacak ve ihale dokümanı gibi kapalı tutulacak.
Daha sonra her bir proje, ajans dışından birbirinden habersiz iki ayrı uzmana verilerek incelenmesi istenecek. Bunun ardından projenin inceleme sonuçları, oluşturulacak ''bağımsız değerlendirme komitesi'' tarafından değerlendirilecek.
Değerlendirmenin ardından da kazanan proje ya da projelerin uygulamaya konulması için sözleşme imzalanacak ve ajans yönetim kurulu kararından sonra projeye gerekli kaynak aktarılacak.
Bu sistemde kalkınma ajansı personelinin, sadece başvuruları alan, toplayan, dağıtan ve komitenin tarafsız çalışmasını temin eden gözlemci rolü olacak.
KALKINMA AJANSLARININ AMACI
Anadolu'da üretme, ortak iş yapma, verimli çalışma kültürünü yerleştirilmesi hedefiyle kurulan kalkınma ajansları, bölgesel gelişmeyle ilişkili stratejileri hazırlayacak.
Bu ajanslar, bölgelerde kalkınma, ekonomik ve sosyal gelişme konusunda o bölgenin kaynak ve imkanlarını tespit ederek, insanların farkındalığını artıracak çalışmaları yürütecek ve finanse edecek.
26 KALKINMA AJANSI
Bu amaçlarla şu ana kadar İzmir ve Çukurova'da (Mersin'i de kapsayan) 2 kalkınma ajansı kuruldu. Bu yıl sonuna kadar 3'ü GAP bölgesinde olmak üzere 8 ajans daha kurulacak.
Kalkınma ajansı kurulan ve kurulması planlanan 12 tane düzey 1 bölgesi ve bunlara bağlı 26 tane düzey 2 bölgesi şöyle:
''1-İstanbul
2- Batı Marmara: Edirne-Kırklareli-Tekirdağ
-Balıkesir-Çanakkale.
3- Ege: İzmir-Aydın-Denizli-Muğla
-Afyonkarahisar-Kütahya-Manisa-Uşak.
4- Doğu Marmara: Bilecik-Bursa-Eskişehir
-Bolu-Düzce-Kocaeli-Sakarya-Yalova.
5- Batı Anadolu: Ankara-Karaman-Konya
6- Akdeniz: Antalya-Burdur-Isparta-Adana-Mersin
-Hatay-Kahramanmaraş-Osmaniye.
7- Orta Anadolu: Aksaray-Kırıkkale-Kırşehir-Niğde-Nevşehir
-Kayseri-Sivas-Yozgat.
8- Batı Karadeniz: Bartın-Karabük-Zonguldak
-Çankırı-Kastamonu-Sinop-Amasya-Çorum-Samsun-Tokat.
9- Doğu Karadeniz: Artvin-Giresun-Gümüşhane-Ordu-Rize-Trabzon
10- Kuzeydoğu Anadolu: Bayburt-Erzincan-Erzurum
-Ağrı-Ardahan-Iğdır-Kars.
11- Orta, Doğu Anadolu: Bingöl-Elazığ-Malatya-Tunceli