RİZE'de düzenlenecek olan 3'üncü Yeşil Yayla Festivali'ne Ermeni dernekleri ile bağlantılı olduğu ileri sürülen The Christensen Fund adlı ABD'li bir derneğin sponsor olması, festivalin yapılacağı Hemşin İlçesi'ni ayağa kaldırdı.
Festivalde, `Hemşinliler Ermenidir'" propagandasının yapılacağını öne süren yöre halkının Kaymakamlığa dilekçe vermesi sonrasında, festivalin Hemşin bölümü iptal edildi.
Merkezi İstanbul'da bulunan Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği'nin, 1-3 Ağustos tarihleri arasında 3'üncüsünü düzenleyeceği, Yeşil Yayla Festivali'ne, merkezi ABD'nin San Francisco kentinde bulunan The Christensen Fund adlı derneğin sponsor olması tepkilere yol açtı. Derneğin Ermeni diasporasıyla bağlantılı olduğunu öne süren Hemşinliler, topladıkları imzalarla Kaymakamlığa başvurdu. Festivalde Ermeni türküleri söyleneceği, Hemşinlilerin Ermeni olduğunun iddia edileceği gerekçesiyle Kaymakamlığa dilekçe veren vatandaşlar, festivalin Hemşin'de yapılmasına karşı çıktı. Festivalin yapılacağı Hemşin'in Kantarlı Köyü Çüpendüzü mevkiindeki vatandaşların da arazilerinin kullanılmasına izin vermemesi üzerine festivalin Hemşin ayağı iptal edilerek, Fındıklı İlçesi'ne kaydırıldı. Ancak Fındıklı ilçesinde de benzer tepkiler verilmeye başlandığı öğrenildi.
`SİZ ERMENİSİNİZ DİYECEKLER'
Hemşinliler adına Kaymakamlığa dilekçe veren İsmail Cihan, festivalde Ermeni propagandası yapılacağını belirterek, "Ben bu festivale sponsor olan ABD'li derneği araştırdım. Bu derneğin enteresan bir tüzüğü var. Amaç olarak, etnografya müzesi açmak için çalışma yapmak ve bu amaçla veriler toplayıp derlemek olarak gösteriliyor. Sözlü tarih hazırlayacaklar. Buradaki yöre isimleri, yemek isimleri, burada yaşayan Hemşinlilerin kullandığı bazı kelimeleri derliyorlar. Bunları kayıt altına alıyorlar. Hemşinlilerin aslında Türk olmadıklarını, asimile olduklarını söyleyecekler. `Aslında bir diliniz var ama onu da unutmuşsunuz' diyebilmek için festival organize ettiler. Festivalde yöre tanıtılır, sanatçılar gelir, folklor oynanır, eğlence yapılır. Benim bildiğim festival böyle yapılır. Bu faliyetin ülkenin birliği ve bütünlüğüne zarar vereceği düşüncesiyle Kaymakamlığa dilekçe verdim" dedi.
FESTİVALE TEPKİ
Hemşin Sosyal Sorumluluk ve Gelişim Derneği Başkanı Musa Abay ise, yaptığı açıklamada festivalin ilçede infiale yol açtığını belirtti. Abay, "Festivaller toplumda bütünleşmeyi sağlamak amacıyla yapılır. Böyle zorlama ile dayatma ile festival yapılamaz. Bu festival ile ilgili kamuoyunda bir çok iddia yer alıyor. Bu iddialar varken kimse gelip burada festival yapamaz. Kimse de niye istemiyorsunuz diye bu halktan hesap soramaz. Biz bu festivali istemiyoruz. Dernek olarak Kaymakamlığa başvurduk" diye konuştu.
DERNEK: BÖLGENİN KÜLTÜRÜNÜ TANITMAK İSTİYORUZ
İddialar üzerine açıklama yapan Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği Festival Koordinatörü Nilüfer Taşkın ise, "Bu festivali 3 yıldır düzenliyoruz. Amacımız Doğu Karadeniz'in doğasını, ekolojik zenginliğini ve kültürel yapısını Türkiye'ye ve bütün dünyaya tanıtmak. Her yeni şeye bir eleştiri geldiğini biliyoruz. Biz bu tepkileri doğal karşılıyoruz, ancak kötü niyetli, yaptığımız işe zarar vermek isteyenler tarafından özellikle yapıldığını düşünüyoruz. Yaptığımız işe güvenimiz tam ve bir zarar vereceğini düşünmüyoruz" dedi.
DAR KAFALI BİR KESİMİN UYDURMASI
Karadenizli sanatçı ve festival organizatörlerinden Birol Topaloğlu ise, Hemşin'de bazı kişilerin festivale karşı çıktığını belirterek, "Burası Hemşin'dir, kritik bölgedir. Ermeniler hak iddia edebilirler. Burada Hemşince, Ermenice türküler söylenirse kötü olur. Biz bunu istemiyoruz. Hatta Gürcüce bile türkü söylenmesin. Bu bile Ermenice diye anlaşılır. Çok kültürlülüğü hazmedemeyen dar kafalı bir kesim böyle bir tepki gösterdi. Ben laz olarak nasıl Ermeni propagandası yapabilirim? Bilgisiz, cahil o kesim benim Hemşinli Ermeni olduğumu iddia ediyor. Bu nedenle Ermeni propagandası yapacağımı ya da bu festivalin amacının o olduğunu iddia ediyor. Bu iftiradır ve doğru değildir" diyerek tepki gösterdi.
Topaloğlu, ABD'li The Christensen Fund adlı dernekle daha önce de çalışma yaptığını belirtti. Topaloğlu, "Bu kurum çok prestijli olup çevre, ekoloji üzerine etkinlikler yapan bir kurumdur. Bu bizim festivalimizi destekliyor. Bu bölgede kültür ve sanat adına ciddi şeyler yapılmadığı için böyle kültürel ve sanatsal aktivitelerde maalesef insanlar altında bir şeyler arıyor. Gelsinler festivalimizi izlesinler, biz neyin propagandasını yapıyoruz görsünler. Biz tamamıyla insana ve kültüre saygılı bir festival yapıyoruz" diye konuştu.
FESTİVAL PROGRAMI
Bu yıl 3'üncüsü düzenlenecek Yeşil Yayla Festivali'nin, 1-3 Ağustos tarihleri arasında Hemşin ve Fındıklı ilçelerinde yapılması planlandı. Ancak Hemşin'den gelen tepkiler üzerine festivalin tamamı Fındıklı'da yapılacak. Festivalde destan ve atma türkü dinletisi yapılacak, Grup Helesa ve Neşat Ertaş konserleri düzenlenecek. Festivalde ayrıca bölgede yapılmak istenen Hidroelektrik Santral (HES) inşaatlarına tepki gösterilecek.