Rize’de 2024 yılı yaş çay rekoltesi belli oldu!

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan 2024 yılı yaş çay rekoltesinin 1 milyon 438 bin ton olduğunu açıklayarak bu rakamın yüzde 45,47’sinin özel sektör tarafından işlendiğini vurguladı.

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, 2024 yılı yaş çay rekoltesinin 1 milyon 438 bin ton olduğunu duyurdu. Erdoğan, bu rakamın yüzde 45,47'sinin özel sektör tarafından işlendiğini ifade etti. Çay sektörüne dair önemli bilgiler veren Erdoğan, dünyadaki ve Türkiye'deki çay üretimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ÇAYKUR ve Özel Sektör Rekolte Payları

Rize Ticaret Borsası verilerine göre, 2024 yılında toplam 1 milyon 438 bin ton yaş çay işlendi.

Bu üretimin yüzde 54,53’ü Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından işlenirken, toplam miktar 783 bin 483 ton oldu.

Özel sektör temsilcileri ise yüzde 45,47 payla 654 bin 999 ton yaş çay işledi.

Türkiye Çay Üretiminde Dünya Beşincisi

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye'nin çay üretimindeki konumuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Dünyada son 5 yılda çay üretimi yüzde 10 artmıştır. Çin, 14,5 milyon ton üretimle ilk sırada yer almaktadır.

Türkiye, 1.250-1.400 bin ton aralığındaki yıllık üretimle dünya çay üreticisi ülkeler arasında beşinci sıradadır."

Erdoğan, Türkiye’de çay tarımının ağırlıklı olarak Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yapıldığını ve bu üretimin yüzde 70’inin Rize’de gerçekleştiğini vurguladı. 791 bin 287 dekar alanda 205 bin 118 üretici çay tarımıyla uğraşıyor.

Yaş Çay Rekoltesi Artış Gösterdi

Erdoğan, 2024 yılında yaş çay rekoltesinin bir önceki yıla göre yüzde 5,74 artışla 1 milyon 438 bin tona ulaştığını belirtti. Son dört yılda yaş çay üretiminin 1.250-1.400 bin ton arasında değiştiğini ifade eden Erdoğan, bu artışı sektörün güçlü duruşuna bağladı.

Hükümetin Destekleri Çay Sektörünü Ayakta Tuttu

Mehmet Erdoğan, hükümetin çay üreticisine verdiği desteklere dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Hükümetimiz yaş çaya iyi fiyat vererek müstahsili enflasyona ezdirmemiş, kuru çaya istenilen zammı vermiştir.

KGF’den Çay Sektörüne Özel Selektif Kredi, Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla makine ve ekipman desteği verilmiştir. Bu destekler çay sanayicisini ayakta tutmuştur.”

Erdoğan, ayrıca 2024 yılında dünya ve Türkiye genelinde yaşanan ekonomik zorlukların çay sektörünü de etkilediğini belirtti. Artan maliyetler ve yüksek enflasyona rağmen ülkenin ihtiyacı olan kuru çayı üretmeyi başardıklarını ifade etti.

Devletin Ekonomik Politikalarına Destek

Son olarak, Mehmet Erdoğan, devletin sıkı ekonomik politikalarını desteklediklerini belirterek şu sözleri ekledi:

“Ülkemizin bu zor durumdan çıkabilmesi için devletimizin uyguladığı ekonomik politikaları destekliyoruz. Sanayici olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri