Rize’de arazisinin üzerinde kendi rızası alınmadan HES kurulan bir kişi HES firması tarafından işgal edilen arazisini geri almak için başlattığı hukuk mücadelesinin ilk etabını kazandı.
HES tartışmalarının sıkça yaşandığı Rize’de bu kez HES’ler ile ilgili çevreci tepkisinin dışında ilginç bir olay meydana geldi. Rize’nin Kalkandere ilçesi Ormanlı Köyü’nde 1997 yılında Adem Yılmaz isimli bir vatandaş, inşa edilen İncirli Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali’nin (HES) bir kısmının kendisine ait arazi üzerinde bulunduğunu ve rızası alınmadan arazinin kullanıldığını ileri sürerek yargıya başvurdu.
Yılmaz, santral tam arazisinin üzerinde bulunmasına rağmen yüklenici firma ile anlaşmaya varmadı. Enerji Piyasası Denetleme Kurumu, arazinin kamulaştırılıp kendileri açısından yaşanan problemin aşılması için 22 Kasım 2007 tarihinde “Acele Kamulaştırma” kararı aldı.
Yılmaz, bu karara da tepki göstererek ayrı bir dava açtı. Danıştay 6. Dairesi 27 Aralık 2011 tarihinde Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’nun aldığı “Acilen Kamulaştırma” kararı hakkında “Yürütmeyi Durdurma” kararı verdi. Danıştay 6. Dairesi’nin “yürütmeyi durdurma” kararının ardından Enerji Piyasası Denetleme Kurumu 30 Mart 2011 tarihinde önceden almış olduğu “Acele Kamulaştırma” kararını geri çekti.
Yılmaz, bu karar üzerine bugün akrabaları ve arkadaşlarını yanına alarak Hidroelektrik Santrali’ne gitti. Yılmaz ve arkadaşları arazinin kendisine geri verilmesi talebi ile firma yetkilileri ile görüşmek istedi. Ancak firma güvenlik görevlileri sadece üç kişinin içeriye girmesine izin verdiler. Gazeteciler ise içeri alınmadı. Kendisinin firma güvenlik sorumlusu olduğunu iddia eden bir kişi gazetecileri binadan uzak durmaları konusunda uyararak tehdit etti.
Basına kapalı yapılan görüşmede firma temsilcileri Yılmaz’dan 2 gün süre istediler. Firma temsilcilerine iki gün süre veren Yılmaz ve arkadaşları binadan ayrıldı. Yılmaz burada yaptığı açıklamada, “Benden izin alınmadan hissem bulunan arazi üzerinde HES kuruldu. Ben elimdeki yargı kararları ile bu firmanın işgal ettiği arazimden çıkarak arazimi bana geri vermelerini istiyorum” dedi.
Yapımı yaklaşık 5 yıl süren ve proje bedeli milyonlarla ifade edilen İncirli Regülatörü ve HES’i şuanda enerji üretip dağıtıyor.