400 yıllık geçmişi olan tarihi pleki mağarasının hafriyat boşaltma çalışmaları sürerken kaymakam Bülent Uygur, Henüz ulaşamadığımız yerler mevcut, çalışmalarımız sürüyor. Nisan sonuna kadar hafriyat işlemlerini bitirip mağarayı turizme açmak istiyoruz dedi.
Rize'nin İyidere İlçesi Çiftlik köyünde bulunan ve 400 yıllık tarihi olan Pleki Mağarası turizme hazırlanıyor. İyidere ilçesi Çiftlik köyünde bulunan tarihi Pleki Mağarası 400 yıllık bir geçmişe sahip olurken çay tarımı öncesinde çevre köylüleri özel taşı bulunan kayalıkları yontarak ekmek pişirmek için yaptıkları plekileri satarak geçimlerini sağlıyorlardı.
1970'li yıllara kadar insanların geçim kaynağı olmaya devam eden tarihi Pleki Mağarası'nın uzunluğunun 1500 metreye kadar uzandığı belirtildi. Kayaları yontularak mısır ekmeği pişirmek için yapılan plekiler ile geniş bir alana yayılması dikkat çekiyor. İnsanların rahatça içinde dolaşabildiği tarihi Pleki Mağarası labirent gibi olma özelliğini korurken Rize Valiliği özel ödenek çıkartarak mağaranın içindeki plekiden artan hafriyatları boşaltmaya başladı.
TURİZME HAZIRLANIYOR
Çiftlik köyünde bulunan tarihi Pleki Mağarası'nın hafriyat boşaltma çalışmaları sürerken mağarada 18 kişinin hafriyat işinde çalıştığı ve mağaranın içinde 5 bin küpe yakın hafriyat olduğu bildirildi. 16. yüz yıl başlarına uzanan tarihi ile Rize'de en eski ekmek kapısı olarak görülen Pleki Mağarası hiçbir destek almadan kayaların oyulması ile ayakta dururken MTA tarafından yapılan incelemede her hangi bir çökme tehlikesinin olmadığı bildirildi. Yüzde 50 lik hafriyat bölümü boşaltılan mağaranın Nisan ayı sonuna kadar hafriyatının boşaltılması bekleniyor. Ekmek müzesinin de içinde kurulacağı mağaranın yanında eski özellikleri koruyan değirmen kurulacağı bildirildi.
TARİHİ EŞYALAR BULUNDU
Geçmişi 400 yıldan fazla olduğu bildirilen tarihi Pleki Mağarası'nda ufak çaplarda göletler bulunurken bu göletlerin Pleki yapımından sonra oluşan boşluklarda olduğu, hafriyat boşaltılması sırasında pleki yapımında kullanılan eski eşyaların hafriyatın içinde bulunduğu bu eşyaların o dönemlerde mağarada çalışan insanlar tarafından kullanılan eşyalar olduğu bildirildi. 2007 yılından günümüze kadar mağara için yürütülen çalışmalarda hafriyat boşaltma işlemleri sürerken mağara içinde pleki galerisinin oluşacağı burada yetiştirilecek ustalarla pleki üretimine devam edileceği, pleki de pişirilen ekmek ve çeşitli yiyeceklerin doğal ortamda halka sunulacağı bildirildi.
Tamamen ışıklandırılan tarihi Pleki Mağarası'nın yaz sezonunda turizme açılacağını söyleyen ilçe kaymakamı Bülent Uygur, Mağarada henüz ulaşamadığımız bölümler var. Geçmişin izlerini her köşesinde taşıyan doğal bir oluşum olmayan mağara vatandaşların el güçleri ve ekmek arayışları ile oluşmuş. 400 yıldır bölge insanı bu mağarada ürettikleri el emekleri taş kayaları ile geçimlerini sağlamışlardır. Geçmişin izlerini taşıyan ve tamamen doğal bir yapı olan tarihi mağara için özel idare müdürlüğünce ayrılan bütçe ile boşaltma işlemlerini sürdürüyoruz. Yaz aylarında yol betonla masını da yaparak tarihi mağarayı turizmin hizmetine açacağız. Özel bir firmanın baş vurusu var ve bölgemizde ki önemli ekmek kapısı olan ve insan gücü ile oluşan mağarayı turizmin hizmetine sunacağız dedi.
Mustafa BAYRAK