Rize Valisi Kasım Esen bölge insanının havanın durumuna göre şekile girdiğini ima ederek, "Soğukta mala, sıcakta şahsa kast var" dedi!
Rize Valisi Kasım Esen, işlenen suçlarda sosyo ekonomik şartların yanında iklimin de önemli bir etken olduğunu, soğuk havalarda mala, sıcak havalarda ise şahsa karşı işlenen suçlarda artış yaşandığına dikkat çekti.
Rize ve Trabzon'da işlenen suçlara iklimin etkisini tahlil eden Kasım Esen, suç ve iklim şartları arasında önemli bir bağlantı olduğunu savundu. Vali Esen, iklim şartlarının insan psikolojisi üzerinde etkili olduğunu söyledi.
Rize ve Trabzon'da yakın dönemde meydana gelen asayiş olaylarını değerlendiren Vali Esen, şöyle konuştu: "Rize ve Trabzon'da Aralık ve Ocak ayları içerisinde çok sayıda cinayetin işlendiğini görüyoruz. Geçen günlerde Trabzon'da öfke patlaması sonucu bir kişi 7 kişilik ailesini öldürdü. Benzer bir olay yine Trabzon'un Çaykara ilçesinde yaşanmıştı. Son birkaç gün içerisinde Pazar ve Ardeşen ilçelerinde de cinayetler işlendi. Kasten yaralama ve cinayetle sonuçlanan şahsa karşı suçlar analiz edildiğinde
coğrafyanın ve iklimin burada önemli bir etken olduğu görülür."
Suçların dağılışında iklim faktörünün etkisini tekrarlayan Vali Esen, "Soğuk iklim şartları mala karşı, sıcak iklim şartları şahsa karşı işlenen suçların artmasına neden olmaktadır. Basınç değişiklikleri insanların sinirlilik hallerini artırmakta bu durum suç işlemeye yönelik davranışları tetiklemektedir. Sürekli yağmur, kar yağışı, don ve sis gibi olumsuz hava koşulları suç işleme eğilimini artırmaktadır. Biz iklim şartlarındaki olumsuzlukların çözümü ile suçluluk oranlarının düşebileceğini düşünüyoruz.
Ocak ayındaki iklim şartlarının insanımızda öfke patlamasına neden olduğunu düşünüyoruz. İnsanımız Ekim ayından itibaren çalışmamaya başlıyor. Bilindiği gibi çay tarımı Mayıs ve Ekim tarihleri arasında yapılıyor. Ekim ayından sonra çalışmayan vatandaşlarımız vakitlerinin çoğunu kahvehanelerde geçiriyor. Bu arada çaydan aldıkları paraları bir şekilde harcamış oluyorlar. Bu ekonomik çöküntü insanları karamsarlığa itiyor. Karamsar bir ruh hali insanlarda öfke patlamasına neden olabiliyor. Bu durumların insanların suç işlemesine dolaylı etkileri oluyor."
İklim şartlarının öğrencileri de olumsuz etkilediğini anlatan Kasım Esen, sürekli yağmur yağdığı için teneffüslerde bahçeye çıkamayan öğrencilerin içlerinde biriken enerjiyi birbiriyle itişip kalkışarak deşarj ettiklerini, deşarj olamayan öğrencilerin ise bir şekilde sokak ya da ailesine karşı patladığını ifade etti.
İklim şartlarından kaynaklanan suçların polisiye tedbirlerle değil kültür, sanat ve sportif yöntemlerle çözülebileceğini savunan Vali Esen, bu konuda şu tavsiyelerde bulundu: "Karadeniz insanının yapısının kültürle, sanatla ve sporla değişeceğine inanıyoruz. Okullarımızda da kapalı bahçeler yapılmasını tavsiye ediyoruz. Kahvehanelerde zaman geçiren vatandaşlarımız oyun oynuyor, televizyon seyrediyor. Bir de oradaki sohbetler karamsar bir ülke tablosu çiziyorsa insanlar bundan olumsuz etkileniyor. Bir kıvılcım çakıldığında hemen ateşleniyorlar. Bu ateşlenme sonucunda ani gelişen suçlar oluşuyor. Bu suçların çözümü polisiye tedbirlerle değil, bilim, kültür, sanat ve spor gibi metotlarla sağlanır."