Rizeli işçi iş beğenmiyor

İş-Kur tarafından düzenlenen 'Toplum Yararına Çalışma-Meslek Edindirme Kursu' kapsamında sertifika almaya hak kazanan gençlere düzenlenen törenle sertifikaları verildi. Rize Ticaret Borsası Başkanlığı Salonu’nda düzenlenen sertifika törenine İş-Kur Genel

İş-Kur tarafından düzenlenen 'Toplum Yararına Çalışma-Meslek Edindirme Kursu' kapsamında sertifika almaya hak kazanan gençlere düzenlenen törenle sertifikaları verildi. 


Rize Ticaret Borsası Başkanlığı Salonu’nda düzenlenen sertifika törenine İş-Kur Genel Müdürü Doç. Dr. Nusret Yazıcı, Rize Vali Vekili Hakan Burak Uz, AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal ve Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı’da katıldı.


Burada konuşan Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Genel Müdürü Doç. Dr. Nusret Yazıcı, İş-Kur’un elindeki kaynağın yıllık 57 milyon TL’ye ulaştığını belirterek, “Elimizde 57 milyon lira bir kaynak var. 7 bin çalışanımızı çok kısa sürede 10 bine ulaştırmayı hedefliyoruz. İşsizliği aşağı çekebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz'' dedi.


Türkiye’de işsizlik oranının 9.8’e gerilediğini hatırlatan Yazıcı, ''Sadece gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerin sorunu değil işsizlik. Aynı zamanda gelişmiş ülkelerin de karşı karşıya kaldığı bir sorun. Ancak son on yılda uygulanan isabetli istihdam politikaları sayesinde ülkemizde 2011 yılı itibariyle işsizlik oranı 9,8. Bu oran Avrupa Birliği ülkelerinde 10,2, Yunanistan, Portekiz, Fransa gibi ülkelerde yüzde 20'nin üzerinde.

Bizde genç işsizlik yüzde 18, Yunanistan, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerde yüzde 50'nin üzerinde. İş-Kur olarak katkımız olduğunu düşünüyoruz. Ancak yeterli değil. Çalışmalarımız gece gündüz devam edecek'' diye konuştu.


Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında işe başlayan kişilerin çalışma sürelerinin 9 aya çıkartıldığını belirten Genel Müdür Nusret Yazıcı, “Altı ay olan çalışma süresi kademeli olarak bu süreyi 8 aya çıkarmıştık. Son düzenleme ile dokuz ay oldu. 24 ay süre zarfında tekrar çalışamama kısıtlamasını kaldırdık. Üç aylık bir aranın ardından kişiler tekrar tekrar çalışabilecek. Nisan ayında ise 2 bin iş koçu göreve başlamıştı.

Bir nevi Sağlık Bakanlığı'nın Aile Hekimliği gibi bir çalışma. Her işsize bir danışman iş koçu anlayışıyla kurulan bir sistem. 817 yeni iş koçu arkadaşımızı daha işe başlattık. Çok yakında bu rakamı 4 bine tamamlayacağız'' şeklinde konuştu.


Toplantıda söz alan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ise Rize’de işsizlik sorunu olmadığını, iş beğenmeme sorunu olduğunu kaydederek şunları söyledi:


“Rize’de işsizlikten ziyade iş beğenmeme var. Belli işleri yapmaya alışık insanımız yok. İş var, o işi yapacak yaptıracak adamımız yok. İşten anlayan adamımız yok. Sabah sekizde geleceğiz masanın başına, akşam eve gideceğiz, sigortamız her şeyimiz hazır olacak. Gerçeğimiz bu. Yılda 150 milyon dolar gibi bir parayı komşu ülkemiz Gürcistan'dan gelen gündelik işçilere veriyoruz. Çay topluyor, inşaatta çalışıyor, ağaç budaması yapıyor. Gürcülerden rahatsızlığımız o kadar fazla ki; zabıta ve polis tedbirleriyle kaldıramadığımız Ekrem Orhon mahallesinden arabalarla il dışına götürüyorum, sabahları kahvaltılarını dahi veriyorum. Bölge insanımız buna bir çözüm bulmak zorunda.''


Bakırcı, Toplum Yararına Çalışma Projesi’nin faydalı bir proje olduğunu ancak proje kapsamında çalıştırdıkları işçilerin bir bölümünden istifade edemediklerini belirterek, “Bu işçilerin eline makine veremiyorsun. Ya makinenin ağzını bozuyorlar yada kendilerini keserler diye korkuyoruz. Ellerine bir motor verip şurayı kes akşam gel dediğimiz zaman ya motor gelmiyor ya da bir tanesi sakat geliyor. Daha iyi yetiştirilmeleri gerekiyor”dedi.

Ak Parti Rize Milletvekili Hasan Karal da Rize’de 7 bin işsiz olduğunun söylenmesine rağmen Rize’de 25 bin kaçak Gürcü işçi çalıştırıldığına dikkat çekerek “Rize’de iş yoğunluğunun olduğu yaz aylarında çalıştıracak işçi bulunamadığını üzülerek gözlemliyoruz. Bir taraftan bir işsizlik vakası var. Bir taraftan ise işçi bulamama sıkıntısı var. Bu konunun sosyolojik ve psikolojik açıdan iyice değerlendirilip bir şekilde karara vardırılması lazım. Her zaman bizi fabrikalardan ararlar.

Bizim meşguliyetimizin yüzde 90’ı bu tip angarya işlerdir. Yok efendim beni kıvırmadan al bekçi yap. Yok efendim beni fırından al revire ver. Sağlık Meslek Lisesi mezunumusun ? yok. Tıp Fakültesine uğradın mı ? yok. Pansuman yaptın mı? Yok. Peki ne yapacaksın orada ? ‘yok beni oraya ver orada daha rahat olurum" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından sertifika almaya hak kazanan işçi adaylarına sertifikaları verildi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri