Rize'yi susuz bırakmama taahhütü

Rize’nin Küçükçayır Köyü’nde Andon 1-2 Regülatör ve HES Projelerini yürüten İspanyollar’a ait Ambarlık Elektrik Üretim Dağıtım Pazarlama ve Ticaret Anonim Şirketi, inşaat çalışmaları sırasında güçlü patlatmalar gerçekleştirerek köyde bulunan, Rize ve İlçe

Rize’nin Küçükçayır Köyü’nde Andon 1-2 Regülatör ve HES Projelerini yürüten İspanyollar’a ait Ambarlık Elektrik Üretim Dağıtım Pazarlama ve Ticaret Anonim Şirketi, inşaat çalışmaları sırasında güçlü patlatmalar gerçekleştirerek köyde bulunan, Rize ve İlçelerine içme suyu sağlayan Andon Tesisi’ne zarar verdiği gerekçesiyle mahkemelik olmuştu. Yöre halkı ve Rize Belediyesi’nin konuyla ilgili suç duyuruları üzerine Rize İdare Mahkemesi proje için yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Firmanın “ÇED gerekli değildir” kararı alarak çalışmalarına devam etmesi üzerine Rize Belediyesi Çevre ve Orman Bakanlığı’nı harekete geçirerek firmanın çalışmaları yeniden durdurulmuştu.

Rize Belediyesi projenin içme suyu tesisine zarar verdiğini ileri sürerken geçtiğimiz günlerde taraftar arasında Çevre ve Orman Bakanlığı’nda bir toplantı düzenlendi. Toplantıya katılan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Rize ve ilçelerinin içme suyu ihtiyacını karşılayan tesisin güvenliğinin taahhüt altına alınmaması halinde çalışmalara şer koyacağı ısrarında bulundu. Bakırcı’nın ısrarı üzerine firmanın proje çalışmaları sırasında doğan ve ileride doğabilecek her türlü zararı karşılamayı taahhüt ettiği öğrenildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, “Firmanın çalışmalara başlaması ile tesisimizde çatlaklar oluştu. İshale hattında ciddi bir hasar meydana gelmese de, olası ciddi bir hasarda Rize’nin 10 gün ile 300 gün arasında susuz kalması söz konusu olabilirdi. Bu nedenle firma hakkında yürütmeyi durdurma davası açtık. Yöre halkının da açtığı başka bir dava üzerine Rize İdare Mahkemesi ÇED raporunu gerekçe göstererek yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Ancak firma bu kez ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alarak çalışmalarına devam etmeye başladı. Biz Çevre ve Orman Bakanlığı’na başvurarak yeniden ÇED raporu alınmasını istedik. Konuyla ilgili olarak bakanlıkta bir toplantı gerçekleşti. Toplantıya bende katıldım. Firma bir dilekçe ile belediyemize başvurarak çalışmalarından dolayı doğan ve ileride doğa bilecek tüm zararları üstlendiğini taahhüt etmiş. Ben henüz bu dilekçeyi görmedim” dedi.

BİR GALERİDE 70 KİLOGRAM PATLAYICI KULLANILMIŞ

Bakırcı, yasalara ve anlaşmaya aykırı olarak proje çalışmaları sırasında güçlü patlayıcılar kullanıldığını iddia ederek “Tesiste oluşan çatlaklardan sonra firma yetkilileri ile toplantı yaptık. Zeki Muratoğlu ve Fahrettin Kurt ile yaptığımız görüşmeler sırasında, anlaşmalarından ön görülen 40 kilogram patlayıcıyı 15 kiloya düşürerek çalışmalarını istedik. Ancak kendileri bu toplantıda bir galeride 70 kilogram patlayıcı kullandıklarını itiraf ettiler. Bu itiraf görüntü kayıtlarında mevcuttur. Bu miktar yasalara ve firmanın yapmış olduğu anlaşmalara aykırıdır” ifadelerini kullandı.

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı kesinlikle HES’lere karşı olmadığını da belirterek, “Ben kesinlikle HES’lere karşı değilim. Ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanması için enerji yatırımlarının yapılması gerektiğine inanıyorum. Ancak bu projeler yapılırken çevreye en az zarar verilmeli. Çevre ve çevrede yaşayan insanların haklarına dikkat edilmeli. Ben sadece bu projede değil Belediyemiz sınırları içerisinde usulsüz patlama gerçekleştiren taş ocakları hakkında da işlem yaptım” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri