Rusya heyeti Trabzon'da

Vali Kızılcık, Rusya tarafından Karadeniz kıyısında kurulması planlanan Türk Lojistik Merkezi ile ilgili incelemelerde bulunmak üzere kente gelen Rusya Federasyonu Lojistik İnceleme Heyetini makamında kabul etti. Kızılcık, burada yaptığı konuşmada, iki do

Vali Kızılcık, Rusya tarafından Karadeniz kıyısında kurulması planlanan Türk Lojistik Merkezi ile ilgili incelemelerde bulunmak üzere kente gelen Rusya Federasyonu Lojistik İnceleme Heyetini makamında kabul etti.

Kızılcık, burada yaptığı konuşmada, iki dost ülke arasındaki ilişkilerin çok önemli olduğunu ifade ederek, bu ilişkilerde Trabzon ve Sochi'nin büyük önem arz ettiğini söyledi.

Doğu Karadeniz'in dünya ekonomik aktivitelerinde daha da önem kazanacağını anlatan Kızılcık, ''İki ülke arasındaki hem turistik hem de ticari ilişkiler daha üst noktalara çıkacaktır'' dedi.

İki ülke ilişkileri bakımından Trabzon'un çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Kızılcık, ''Karadeniz Bölgesi, Avrupa Birliği'nin de son zamanlarda programlarına aldığı, yoğun ekonomik aktivitelerin gerçekleştirilebileceğini ön gördüğü alanlar arasında'' diye konuştu.

-DKİB BAŞKANI GÜRDOĞAN-

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ise Trabzon'un tarihin her döneminde olduğu gibi günümüzde de kıtalararası transit ticaret ve taşımacılıkta merkez olma özelliğini sürdürdüğünü belirtti.

Trabzon'un uluslararası ticaret ve transit taşımacılık açısından gerekli olan gelişmiş alt yapı yatırımlarına sahip bulunduğunu kaydeden Gürdoğan, şöyle devam etti:

''Trabzon ayrıca Doğu Karadeniz'in merkezi olma işlevini sürdürmekte ve bu özelliklerinden dolayı da Trabzon ilimizden 100'e yakın ülke ile dış ticaret gerçekleştirilmektedir. Halen Trabzon ilimizden yapılan dış ticaretimizde Rusya Federasyonu birinci sırada yer almakta olup, Rusya ile dış ticaretimiz her geçen gün artarak devam etmektedir. Bölgemizdeki firmalarımız Trabzon Limanı aracılığıyla dış ticaretini ve taşımacılığı Rusya'nın Novorossisk, Gelincik, Tuapse ve Sochi arasında kurulan deniz ulaşım ağı üzerinden başarıyla gerçekleştirmektedirler. Ayrıca, Trabzon'dan dünyanın en önemli destinasyon noktalarına yapılan düzenli konteyner taşımacılığının olması, uluslararası ticaretimizin her geçen gün büyümesine ve Trabzon Limanı'nın transit taşımacılık ve uluslararası ticarette tercih edilmesinde büyük katkı yapmaktadır.''

Gürdoğan, Trabzon Limanı'nın tarihi İpek Yolunun canlandırılma projesi olarak doğu-batı koridorunun yeniden canlandırma projesi olarak adlandırılan Avrupa-Kafkasya-Asya ulaşım koridoru olan TRACECA projesi içinde yer almasının, gelecekte Asya ve Avrupa arasındaki ulaşımda çok önemli işlevi olacağını da teyit ettiğini dile getirerek, ''Trabzon Limanı, Rusya Federasyonu'na Türkiye'den en fazla ihracatın yapıldığı bir liman olması yanında, Rusya ile Türkiye arasında en hızlı taşımacılığın yapıldığı liman olma özelliğini de taşımaktadır. Trabzon Limanı üzerinden Rusya Federasyonu'na yapılan taşımalar, diğer alternatiflere nazaran en düşük maliyetle yapılmaktadır'' dedi.

-''EN ÖNEMLİ TİCARET PARTNERLERİMİZDEN BİRİ RUSYA''-

Türkiye'nin en önemli ticaret partnerlerinden birinin Rusya Federasyonu olduğuna dikkati çeken Gürdoğan, şunları söyledi:
''Bu ülkeye yapılan ihracatımız, ihracatçılarımızın lojistik depolarını, tedarik zincirlerini oluşturduğu ve yakınlık açısından da avantaj ihtiva eden Sochi Limanı çevresinde yoğunlaşmıştır. Bugün itibariyle Trabzon'dan iş adamlarımıza ait 21 adet Ro-Ro ve feribot aracılığıyla Rusya Federasyonu'nun Sochi, Tuapse, Gelincik ve Novorossisk limanlarına düzenli seferler yapılmakta ve gerek yolcu gerekse de ihraç nakliyesini gerçekleştirmektedirler. Ancak, Sochi kentinin Rusya Federasyonu'nun en önemli turizm merkezi olması ve 2014 Kış Olimpiyatlarının da bu kentte yapılacak olması nedeniyle Sochi Limanı'nın ve benzer şekilde altyapı çalışmaları nedeniyle Novorossisk Limanı'nın kapatılmasının gündeme gelmesi, yoğunluklardan dolayı bu limanlardaki yükleme boşaltma işlemlerinin gecikmeli yerine getirilmesi, ticaretimizi olumsuz olarak etkilemekte, Rus müşterilerimize karşı taahhütlerimizi hızlı ve zamanında yerine getirmeyi engellemektedir.''

DKİB Başkanı Gürdoğan, Türkiye ve Rusya arasında her geçen gün gelişen ticaretin günümüz dinamiklerine uygun, hızlı ve daha düşük maliyetle gerçekleştirilebilmesi için Rusya Federasyonu'nun Karadeniz kıyısında yeni bir Türk Lojistik Merkezinin kurulmasının büyük bir zorunluluk arz ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Bu konuda yapılan çalışmaları ve bunun için değerli Rus dostlarımızın ülkemize gelmesini büyük bir memnuniyetle karşılamaktayız. Bu çerçevede, Rusya Federasyonu ile ticaretimizin sekteye uğramaması, Rusya'nın Tuapse, Novorossisk, Gelincik ve Sochi limanlarına dağınık bir şekilde sürdürülen ticaret faaliyetlerinin tek bir merkezde toplanarak karşılıklı ticaretimizin arzu edilen potansiyele ulaşmasına yönelik olarak, iki ülke açısından en fizibıl olduğu düşünülen Gelincik Limanı'nda bir lojistik merkez kurulmasını talep etmekteyiz. Bunun için en uygun alanın Gelincik limanı ve çevresi olduğunu düşünmekteyiz.''

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri