Karadeniz Sahil Yolu'nun Çayeli şehir geçişinin, 10 gün içinde iki kez dalgaların taşıdığı taşlar nedeniyle trafiğe kapanması üzerine Karayolları çözüm arayışına girdi.
Karadeniz Sahil Yolu'nun Çayeli şehir geçişinin Karlıdere mevkisi ile Yaka Mahallesi arasındaki 10 kilometrelik bölüm, 3 Kasımda meydana gelen fırtınada dalgaların yola ulaşması nedeniyle ulaşıma kapanırken, buradan geçen bir otomobil de dalgaların fırlattığı taşlardan zarar görmüştü.
Yolun aynı mevkisinin, 12 Kasımda da dalgaların taşıdığı taşlar nedeniyle ulaşıma kapanması üzerine Karayolları inceleme başlattı.
Karayolları 10. Bölge Müdürü Murat Boydaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zaman zaman fırtına nedeniyle yola zarar gelmesini beklediklerini, ancak bu ölçüde ve sıklıkta olmasını beklemediklerini söyledi.
Fırtına nedeniyle oluşan dalgaların her defasında sahil yolunun aynı yerinde zarara neden olması üzerine inceleme başlattıklarını ifade eden Boydaş, şöyle devam etti:
''Zarar meydana gelen yerde gerekli fotoğrafları çektik. Proje ekseninde bu durumu inceleyeceğiz. Gerekirse heyet de kuracağız. Mutlaka bunun çaresini bulacağız. Sonuçta yol kalacaktır. Dalga yüksekliği hesaplanamadığı için sorun olmuş olabilir. Denizin içinde veya sahilde alınabilecek önlemleri alacağız'' diye konuştu.
Boydaş, Karadeniz Sahil Yolu boyunca denizde yapılan 'T'' mahmuzların faydasının önümüzdeki yıllarda daha iyi görüleceğini belirterek, ''T' mahmuzların yapıldığı yerlerde zamanla kumsal oluşacak, böylece deniz derinliği azalacağı için dalgalar kıyıya varıncaya kadar etkisini kaybedecek. Ancak bu faydaların görülebilmesi için birkaç yıl geçmesi gerekiyor'' diye konuştu.
Karadeniz Sahil Yolu'nun dünyadaki ilk ve en uzun sahil yolu olduğunu dile getiren Boydaş, bu nedenle bu kadar uzun bir yolda zaman zaman sorunlar meydana gelmesinin doğal olduğunu kaydetti.
-KTÜ ÖĞRETİM ÜYESİ ÖNSOY-
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hızır Önsoy ise Çayeli'nin deniz taban eğiminin Karadeniz'in en fazla olduğu yerlerden birisi olduğunu vurgulayarak, ''Burada deniz ani şekilde derinleşiyor. Kuzey yönlü rüzgarın da etkisiyle eğim fazla olduğu için dalgalar süratli ve yüksek şekilde gelerek kıyıya yakın yerde patlıyor'' dedi.
Buna benzer durumun önceki yıllarda Fatsa'da yaşandığını ve alınan önlemlerle olayların önüne geçildiğini kaydeden Önsoy, ''Çayeli'nde de bu durumun önüne geçilebilir. Bunun çaresi vardır. Deviz seviyesinin altında set yapılmak ve kıyıya duvar örülmek suretiyle dalgaların yola zarar vermesi önlenebilir'' diye konuştu.