Trabzon Müftüsü Ahmet Bulut, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesinde mezar ziyaretinde bulunacak vatandaşları ücret karşılığı Kur'an-ı Kerim okuyan kişilere karşı uyararak, ''Daha Kur'an-ı Kerim'i yüzünden okuyamayanlar veya heceyi yeni sökmüş olan insanların, halkımızın geçmişlerini Kur'an ile anma duygusunu istismar ettiklerine şahit oluyoruz'' dedi.
Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramların sevgi ve dayanışma köprülerinin yeniden kurulduğu, toplumdaki kaynaşmanın doruk noktaya çıktığı, çarşı pazarda sevgi alınıp sevgi satıldığı, mabetlerden mahallelere, akrabalara kadar her türlü sevginin, barışın, barışmanın, bayramlaşmanın yaygınlaştığı günler olduğunu söyledi.
İnsanların özellikle bayram günlerinde daha duygusal olduklarını belirten Bulut, şunları kaydetti:
''Bu günlerde iç dünyamızdaki manevi dinamikler daha fazla öne çıkıyor. Yaşayanlarımızın ziyaret edilerek yardımlaşma, sevgi ve kaynaşmanın en güzel örneklerinin verilmesi yanında insanlarımız geçmişlerini de rahmetle anmak istiyor. Geçmişiyle bağlantı kurmaya çalışıyor. Bu nedenle bayram ve arefe günlerinde mezarlık ziyaretleri yoğunlaşıyor.''
Kur'an-ı Kerim'in yaşayanlara rahmet ve şifa kaynağı olduğu kadar ölüler için de rahmet kaynağı olduğunu ifade eden Bulut, şöyle devam etti:
''Bir insan geçmişlerini hayırla duayla Kur'an ile ve güzel davranışlarda bulunarak anmak ister, onların ruhunun şad olmasını ister. Ancak bunlar yapılıyorken Allah kelamı olan yüce kitabımızın her türlü istismardan uzak tutulması gerekir. Bayram günlerinde dolup taşan mezarlıklarımızda ücret karşılığı Kur'an-ı Kerim okuyanları tespit ediyoruz. Daha Kur'an-ı Kerim'i yüzünden okuyamayanlar veya heceyi yeni sökmüş olan insanların halkımızın geçmişlerini Kur'an ile anma duygusunu istismar ettiklerine şahit oluyoruz. Allah kelamı, pazarlık ve menfaat konusu hiç yapılamaz.''
-''BİR FATİHA, BİR İHLAS DA OKUNABİLİR''-
Bazı yörelerde insanların ellerinde izin kağıdı benzeri kağıtlarla mezarlıklarda dolaştığını ifade eden Müftü Bulut, ''Kur'an-ı Kerim okumasını bilmeyenlerin, müftülükten alınanlar hariç, nereden alındığı belli olmayan kağıtlarla vatandaşlarımızı dolandırmalarının önüne geçilmesi gerek'' diye konuştu.
Bayramda ve diğer zamanlarda yapılan mezarlık ziyaretlerinde Kur'an-ı Kerim okutmak için birilerini aramaya gerek olmadığını vurgulayan Bulut, ''Kur'an-ı Kerim okumayı bilenlerin kendisinin okuması daha uygundur aslında. Yani bir Fatiha, bir İhlas okunabilir. Bildiği şekliyle. Allah hangi dilden dua okursak bizi duyar, gönlümüzden geçeni de bilmektedir'' dedi.
Bulut, bu tür durumların oluşmaması ve vatandaşların cami çıkışlarında dilenciler tarafından taciz edilmemesi için belediye zabıtalarının da duyarlı olmasını istedi.