Şair ve yazarlarımızı tanıyalım

Trabzon Valiliği, şehrin kültürel birikimine katkı sağlanması, edebiyat ve güzel sanatlara karşı yeniden ilgi oluşması amacıyla Trabzon'un yetiştirdiği şair ve yazarları halka tanıtmak için ''Kültür Sanat Günleri Projesi'' başlattı. Genel amacı Trabzon'un

Trabzon Valiliği, şehrin kültürel birikimine katkı sağlanması, edebiyat ve güzel sanatlara karşı yeniden ilgi oluşması amacıyla Trabzon'un yetiştirdiği şair ve yazarları halka tanıtmak için ''Kültür Sanat Günleri Projesi'' başlattı.

Genel amacı Trabzon'un yetiştirdiği şair ve yazarların halka ve özellikle genç kuşaklara etkili yöntemlerle tanıtılarak özgüven kazanmalarını sağlamak olan ''Kültür Sanat Günleri Projesi''ne, Valiliğin yanı sıra Trabzon Belediyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Yazarlar Birliği ve Karadeniz Yazarlar Birliği destek veriyor.
 

Vali Nuri Okutan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür Sanat Günleri Projesi'nin kültür, sanat ve spor kenti Trabzon için önemli olduğunu söyledi.
Tarihin her döneminde önemli yönetim, kültür ve sanat merkezi olan Trabzon'un, halen bu özelliklerini koruyan önemli bir şehir olduğunu belirten Vali Okutan, ''Trabzon, yüzyıllardır farklı kültürlerin, toplumların ve bireylerin hayat bulduğu, medeniyetin yükseldiği, büyük bir coğrafya üzerine kurulu bir dünya kentidir. Projeyle, Trabzon'un hayat tarzı, fikir ve kültür, sanat anlayışı, değerleri ile bugün sahip olduğu kültür mirasıyla birlikte değerlendirilerek, şair ve yazarların beslendiği kaynakların her yönüyle araştırılmasını amaçlıyoruz'' dedi.

Vali Okutan, projeyle Trabzon'da yaşayıp şehrin fikir ve kültür hayatından etkilenip Osmanlı Devleti'ni yöneten Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, Cumhuriyet öncesi ve sonrasının edebiyat ve sanat dünyasına büyük hizmetleri geçen ve öğrenciler yetiştiren Nihat Sami Banarlı, Faruk Nafiz Çamlıbel, İbrahim Cudi gibi fikir ve kültür adamlarını yeniden gündeme getirerek Trabzon'un var olan fikir ve kültür dünyasının tekrar hatırlatılması ve yeni neslin bu değerleri tanıması ve bilmesini istediklerini ifade etti.

-''ÜLKELER YETİŞTİRDİKLERİ ŞAİR VE YAZARLARIYLA ANILIRLAR''-

Vali Okutan, gelecek kuşakların, Trabzon'un özünde var olan kültürel, sanatsal ve fikri yapısı noktasında bilinçlenmesini sağlamak ve gelecekte kendisinden söz ettirebilecek bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak istediklerini vurguladı.

Yeni neslin, yaşadıkları şehrin yetiştirdiği şair, yazar ve sanatçılarını tanıyamadığına dikkati çeken Vali Okutan, şunları söyledi:
''Yeni nesiller, Osmanlı Devleti'nde hükümdarlık yapmış, Türk kültür ve sanat dünyasına önemli katkıları ve eserleri olan şair ve yazarların Trabzonlu olduklarını, ancak ders kitaplarında okuyorlar. Milletler varlıklarını yetiştirdikleri değerlerle sürdürebilirler. Ülkeler yetiştirdikleri şair yazarlarıyla anılırlar. Almanya Goethe, İngiltere Shakespeare, İtalya Dante ile dünyada tanınır. Türkiye'nin adını ise Mevlana, Yunus Emre, Hoca Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş Veli yüceltmektedir. Bu değerleri ne kadar yaşar ve yaşatırsak geçmişe olan vefa borcumuzu o derece hakkıyla öderiz. Geleceğimizden de o derece emin oluruz.''

Proje kapsamında, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, Nihad Sami Banarlı, Sabahattin Eyüboğlu, Haluk Ongan, Faruk Nafiz Çamlıbel, Halil Nihat Boztepe, Gündoğdu Sanımer, Hasan İzzettin Dinamo, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Sabahattin Eyüboğlu, Figani, Mahmut Goloğlu, İbrahim Cudi, İsmail Safa Bey, Peyami Safa, Hilmi Oflaz ve Osman Agah Paşa'nın halka daha iyi tanıtılması amacıyla panel ve konferanslar düzenleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri