Samsun parkları tehlike saçıyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Saathane Meydanı civarındaki parkın zeminine kısa bir süre önce döşediği taşlar, insanları kolundan bacağından edecek seviyede tehlike saçıyor. Taş uzmanları, her taşın zemin için kullanışlı olmayacağını belirtirken, beled

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Saathane Meydanı civarındaki parkın zeminine kısa bir süre önce döşediği taşlar, insanları kolundan bacağından edecek seviyede tehlike saçıyor. Taş uzmanları, her taşın zemin için kullanışlı olmayacağını belirtirken, belediye yetkilileri durumu kar nedeniyle fark ettiklerini söyledi.

Kamu kurum ve kuruluşlarının park ve bahçeler başta olmak üzere resmi dairelerin çevresinde büyük paralar harcayarak, görsellik uğruna kazandırmak istedikleri çalışmalar, insan hayatı için ciddi tehlike oluşturuyor. Samsun'da Saathane Maydanı'ndaki Büyük Cami'nin yan tarafına yapılan parkın zeminine döşenen taşların yağan kar nedeniyle adeta 'gizli tuzak' niteliğinde olduğu belirtildi. Büyükşehir Belediyesi'nin kaygan zemin için, uyarı levhası dahil henüz bir çalışma başlatmadığı gözlendi.

Doğal Granit Doğu Karadeniz Distribütörü Sinan Velioğlu, problemin taşta değil, hangi malzemeyi nerede kullanacağını bilmeyen konunun uzmanlarından kaynaklandığını söyledi. Bu tür taşların zeminde gider mi gitmez mi, düşünülmeden yapıldığına vurgu yapan Velioğlu, "Burada ciddi bir mimar zaafiyeti olduğunu düşünüyorum. Zemine döşenecek parlak taşların cilası yakılmış, yüzeylerinin patlatılmış olması lazım. Aksi halde kayabilir. Yani kabuk alınacak. Benzer uygulama dünyada böyle. Bizde ki çalışma da bu şekilde olursa kaymanın önüne geçilmiş olur." dedi.

Kamu kurum ve kuruluşlarının bu tür taşları zemine döşetirken, uzmanlardan ne kadar istifade ettiği yönünde ciddi endişesi bulunduğunu kaydeden Velioğlu, şöyle konuştu: "Mimarların malzemeyi ne kadar tanıdıklarını bilmiyorum. Zemine gidecek en iyi taş türü 'andezit'tir.

Bunlar, daha ucuz olduğu için 'bazalt' taş kullanıyor. Andezit taşlar hem suyu emer, hem de kaymaya karşı daha kullanışlıdır. Suyu emmeyen, yüzeyi pütürlü olmayan taş, zemin için isabetli tercih değildir. Tırtıllı yüzey taşların zemine döşenmesi için teknoloji ve maliyet gerekiyor. Özellikle kamu kurumları maliyet gerektiren bir konuda fazla yatırım yapmayabilir. Zaten bu taşı kesen atölyeler de bu imkan da Türkiye'de yok denecek kadar azdır." Velioğlu, zemin taşının minimum seviyede kaymaması için taş yüzeyinin mutlaka pütürlü olması gerektiğini vurguladı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan Şara ise, kar nedeniyle vatandaşlardan çok şikayet aldıklarını söyledi. Şara, "Zemine bazalt diye tabir edilen taşlardan döşemiştik. Hafta sonu başlayan kar yağışı ile birlikte o alandan geçen insanların yürümekte zorlandığını ve sakatlıklar olduğunu öğrendik. Şakayetleri değerlendirip, bir çalışma başlatacağız." diye konuştu.

Öte yandan Samsun'da benzer şikayetlerin şehirlerarası otobüs terminalinin zemininde yaşandığı belirtilirken, kaymaya karşı vatandaşları uyarıcı bir levhanın bile olmaması dikkat çekti.

Trabzon Valiliği önünde de benzer bir hata yapılmış, yağmurlu günlerde tehlikeye karşı eleman görevlendirilerek plastik paspas serilip, uyarı levhası konularak vatandaşların dikkatli olmaları istenmişti

 

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri