Samsun'a 45 Milyon Euroluk yatırım

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun’a kurulacak olan Lojistik Köy’ün sadece Samsun ve Karadeniz’in değil, Türkiye’nin önemli lojistik merkezlerinden birisi olacağını söyledi.Samsun’un lojistik anlamında önemli potansiyellere sahip bir kent olduğunu belirt

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun’a kurulacak olan Lojistik Köy’ün sadece Samsun ve Karadeniz’in değil, Türkiye’nin önemli lojistik merkezlerinden birisi olacağını söyledi.

Samsun’un lojistik anlamında önemli potansiyellere sahip bir kent olduğunu belirten Vali Hüseyin Aksoy, “25 milyon euro olarak başlatılan Lojistik Köy proje çalışmaları şu anda 45 milyon euro seviyesine kadar ulaştı. İdari uygunluk alındı, teknik uygunluk alınması ile ilgili çalışmalarda da son aşamaya gelindi. Eğer Avrupa Birliği’nden sorun çıkmaz ve projemiz kabul görürse 25 milyon euro yerine 45 milyon euro alarak bölgemizdeki lojistik köyün temelleri de atılarak çalışmalarımızı tamamlamış olacağız” dedi.

Samsun’un potansiyelini harekete geçirmek için uluslararası standartta lojistik köy yapılması ile ilgili çalışmalara 3 yıl önce başladıklarını ifade eden Vali Aksoy, “Önce lojistik platformu oluşturduk ve sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve odalarımız ile birlikte bu alanda yapılacak olan çalışmalara nasıl başlayacağımız konusunda belirli aşamaları geçerek çalışmalarımızı yürüttük. Sonrasında özellikle sektör ile ilgili çalışmaları daha sağlıklı şekilde yürütebilmek adına lojistik master planımızı gerçekleştirdik. Lojistik master planımızı tamamladıktan sonra da lojistik master planı çerçevesinde fizibilite çalışmalarımızı ortaya koyduk. Sektör temsilcilerimiz ile birlikte, yerel yönetimlerimiz ile birlikte ve odalarımız ile birlikte bu alanda yürütülen çalışmaları belirli bir aşamaya kadar getirdik. Sonrasında Samsun’da özellikle lojistik alan yapılabilecek olan yerlerle ilgili çalışmaları gerçekleştirdik. 5 ayrı alternatif alan içersinde en uygun olan havalimanına, limana, demiryoluna yakın olan Tekkeköy ilçemiz Aşağıçinik bölgemizdeki alan üzerinde mutabık kaldık. Bununla ilgili çalışmalarımızı tamamladık. Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde bununla ilgili kararlar alındı ve tamamlandı. 672 dönümlük alanın lojistik merkezi yapılmasıyla ilgili çalışmalarda imar planlaması, arazinin Büyükşehir Belediyesi adına tapusunun alınması sürecini de tamamladık. Özellikle bu alanın kentsel değişim ve gelişim alanı olarak ilan edilmesi hususunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca Bakanlar Kurulu’ndan talep edildi ve Bakanlar Kurulu kararı da aralık ayı içersinde çıkarılarak buranın kentsel değişim ve gelişim alanı olarak ilan edilmesi sağlanmış oldu” diye konuştu.

Lojistik Köy için Avrupa Birliği’ne proje hazırlandığını belirten Vali Aksoy, “Bütün bu çalışmalar devam ederken özellikle Avrupa Birliği’nden yararlanma adına proje hazırladık ve AB’ye sunduk. Şu aşamada görüşmeler büyük bir hızla devam ediyor. 25 milyon euro olarak başlatılan proje çalışmaları şu anda 45 milyon euro seviyesine kadar ulaştı. İdari uygunluk alındı, teknik uygunluk alınması ile ilgili çalışmalarda da son aşamaya gelindi. Eğer Avrupa Birliği’nden sorun çıkmaz ve projemiz kabul görürse 25 milyon euro yerine 45 milyon euro alarak bölgemizdeki lojistik köyün temelleri de atılarak çalışmalarımızı tamamlamış olacağız. Şu aşamada Lojistik Köy’ü hayata geçirme noktasında bir eksikliğimiz kalmadı. Sadece Avrupa Birliği’nden onay bekliyoruz. Onların istedikleri bütün bilgi ve belgeleri delegasyona ilettik. Beklentimiz birkaç ay içersinde onayın gelmesi ve bunun biran önce tamamlanabilecek şekilde ihalesinin gerçekleştirilmesidir. Eğer bir aksi durum olmaz ise, 2016 yılı sonu itibariyle de Lojistik Köy’ün tamamlanmasını öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

Samsun’a kurulacak olan Lojistik Köy’ün Türkiye’nin önemli merkezlerinden birisi olacağının altını çizen Vali Aksoy, “Lojistik Köyümüz Samsun’un ve Karadeniz Bölgesi’nin değil, Türkiye’nin önemli lojistik merkezlerinden birisi olacağına inandığımız bir projedir. Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşunun 100. yılı olan 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefini ortaya koyan bir ülkedir. 500 milyar dolar ihracatı gerçekleştirebilecek alt yapıya da ihtiyaç var. Samsun olarak biz bu alt yapı çalışmalarına şimdiden başladık. 2023 yılına giderken Samsun’un lojistik sektördeki alt yapısını tamamlama gayreti içersinde olduk. Burada projemizde şehrin bütün tarafları yer almaktadır. İl Özel İdaresi, Büyükşehir Belediyesi, Tekkeköy Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Organize Sanayi Bölgesi bu projenin içersinde belirli oranlarla yer alıyor. Burada kentin bütün aktörlerini bir araya getirerek bu proje içersinde yer almalarını valiliğimiz koordinasyonunda gerçekleştirdik ve güzel bir işbirliği ile bu projemizi hayata geçirmek için gayret gösteriyoruz. Gelişen ve büyüyen Türkiye’nin ihtiyaç duyacağı lojistik merkezlerinden birine Samsun kavuşmuş olacak” ifadelerini kullandı.

SAMSUN LOJİSTİK KÖYÜN AMACI

Samsun’un lojistik bağlamında Traceca, Viking Treni Projesi, Kavkaz Tren Fery Projesi gibi uluslararası projelerle anılan bir kent olduğunu belirten Vali Aksoy şunları kaydetti: “Samsun Lojistik Köy, Samsun şehir merkezinin yaklaşık 15 km doğusunda, Tekkeköy ilçesi yakınında kurulacaktır. Samsunport Limanı’na (ana giriş) 20 km, Çarşamba Havaalanı’na ise 10 km uzaklıktadır. Samsun - Ordu karayolu, Lojistik Köy’ün 1.8 km kuzeyinden geçmektedir. Samsun-Ordu Karayolu doğu-batı yönünde ana bağlantı yolu olup, aynı zamanda Samsun’u Ankara’ya bağlayan anayoldur. Samsun - Çarşamba demiryolu hattı Lojistik Köy’ün tam olarak yanından geçmektedir. Samsun Lojistik Köy projesi yürütme kurulunu oluşturan kurumlarda Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın yüzde 25, İl Özel İdaresi ve Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 20, Samsun Ticaret Borsası’nın yüzde 15, Tekkeköy Belediyesi ve Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi’nin yüzde 15 ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın da doğal üye olarak hisseleri bulunmaktadır.”

Vali Aksoy açıklamasını şöyle tamamladı: “TR 83 Bölgesi’nde yer alan firmalara lojistik depo imkanlarını sağlayarak, bölgesel rekabet edilebilirliği geliştirmektir. Özel hedefleri ise, girişimciler için bölgesel ulaşım ve lojistik altyapısının geliştirilmesi, multi-model nakliyeye geçişin artmasıyla demiryolu nakliyeciliğin payının artırılması ve kargo depolama sorununun giderilmesidir. Samsun Lojistik Köyü’nün verimli ve profesyonelce yönetilebilmesi için Samsun Lojistik Köyü yönetim şirketinin kurumsal ve operasyonel kapasitesinin geliştirilmesi de bir bileşen olarak projemiz kapsamında yer almaktadır. Samsun Lojistik Köy Projesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin 2007-2013 dönemini kapsayan 9. Kalkınma Planının stratejileri ve girişim alanlarıyla da tam olarak paralellik göstermektedir. Bu proje bölgesel gelişim farklılıklarını azaltıp ve çok merkezli gelişimi destekleyerek rekabet edebilirliği artırarak dengeli bir bölgesel gelişme sağlayacaktır. Ayrıca bu proje Türkiye Cumhuriyeti’nin, girişim rekabetinin geliştirilmesi, bölgesel gelişmenin sağlanması ve eşitsizliklerin azaltılmasına ağırlık veren orta vadeli program hedefleriyle de örtüşmektedir. Sosyal açıdan gelişim merkezi yaklaşımı istihdam oluşturmak, geri kalmış bölgelerden bölgeler arası göçü önlemeye katkı sağlayacaktır. Sonuç olarak, bu proje, bölgedeki Türk KOBİ’lerinin de katma değerlerini ve dağıtım sektöründeki teknoloji temellerini güçlendirerek rekabet edebilirliğini artırmalarına katkı sağlayacaktır.”

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri