Samsun’da 14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Karadeniz Diyabet Derneği iş birliğiyle Cumhuriyet Meydanı’nda ücretsiz kan şekeri ölçümü yapıldı.
Vatandaşları diyabet hastalığı hakkında bilinçlendirmek amacıyla açılan stantlarda, kan şekeri ölçümleri gerçekleştirildi ve diyabetle ilgili bilgilendirici broşürler dağıtıldı.
Kan Şekeri Yüksek Çıkanlar Doktora Yönlendirildi
Etkinlik kapsamında yapılan ölçümlerde, açlık ve tokluk kan şekerinde yüksek değerler çıkan vatandaşlar diyabet konusunda uzman doktorlara yönlendirildi. Böylece farkındalık oluşturulurken, hastalık riskine karşı önlemler alınması teşvik edildi. Diyabetle ilgili önemli bilgiler içeren broşürler, katılımcılara dağıtılarak toplum bilinci artırıldı.
“Türkiye, Diyabet Tanı ve Tedavisinde İleri Seviyede”
Etkinlik sırasında açıklama yapan Karadeniz Diyabet Derneği üyesi ve Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Emin Dinççağ, Türkiye'nin diyabet hastalığının tanı ve tedavisinde gelişmiş ülkelerle rekabet edebilecek seviyede olduğunu ifade etti.
Türkiye’de diyabet farkındalığının yüzde 45 civarında olduğuna dikkat çeken Dinççağ, “Diyabet, bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında önemli bir yere sahip ve çağımızın en büyük halk sağlığı problemlerinden biri.” dedi.
Ayrıca Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun verilerine göre, 20-79 yaş grubunda dünya genelinde yaklaşık 463 milyon kişinin diyabetli olduğunu belirtti.
Türkiye’de Diyabet Oranı %14, Avrupa’da Zirvede
Türkiye nüfusunun yüzde 14'ünün diyabet hastası olduğunu ve Avrupa'da en yüksek diyabet oranının Türkiye'de görüldüğünü söyleyen Dinççağ, diyabete bağlı ölümlerin HIV/AIDS, tüberküloz ve sıtma gibi hastalıklardan daha fazla olduğunu vurguladı.
Dinççağ, “Diyabet tedavisinde ilaç, tıbbi gereç, sağlık kurumlarına erişim olanaklarımız oldukça iyi. Diyabet bilinci ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları dünya standartlarında.” ifadelerini kullandı.
“Kırsal Kesimlerde Diyabet Takibi İçin Daha Fazla Destek Gerekli”
Diyabet tedavisinde kırsal alanlarda yaşanan zorluklara dikkat çeken Dinççağ, kırsal bölgelerde diyabet takibini iyileştirmek için halk sağlığı hemşireliğinin güçlendirilmesi ve kırsal alanlarda daha fazla hizmet verilmesi gerektiğini belirtti.
Diyabetli bireylerin yakınlarının eğitiminin önemini vurgulayan Dinççağ, bu tür uygulamaların diyabetle mücadelede Türkiye'yi daha ileriye taşıyacağını söyledi.
“Modern Teknolojiler Diyabet Tedavisinde Önemli”
Dinççağ, kan şekeri ölçümünde kullanılan modern sensör teknolojilerinin pahalı olması nedeniyle yaygınlaşamadığını, ancak gelecekte bu yöntemlerin daha fazla kullanılmasının tedaviyi daha ileri seviyeye taşıyacağını ifade etti.
Diyabet tedavisinde yüksek teknolojilerin ve modern yöntemlerin kullanımının artırılmasının Türkiye'yi dünya standartlarında üst sıralara taşıyabileceğini belirtti.