Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, çevre kirliliğini önlemek ve halk sağlığını korumak amacıyla endüstriyel atık suların denetimine aralıksız devam ediyor. Restoranlardan halı yıkama işletmelerine kadar birçok sektördeki iş yerlerini denetleyen SASKİ, atık suların alıcı ortama zarar vermemesi için standartlara uygun şekilde kanalizasyon sistemine deşarj edilmesini sağlıyor.
Endüstriyel Atık Sular Denetim Altında
SASKİ Atık Su Arıtma Dairesi Başkanlığı ekipleri, Samsun genelinde ruhsatlı 1.600 işletmeyi düzenli olarak kontrol ediyor. İşletmelerden alınan numuneler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından akredite edilen laboratuvarlarda analiz ediliyor. 2024 yılında alınan 600 endüstriyel atık numunesi detaylı testlerden geçirildi.
Alınan Numuneler Akredite Laboratuvarlarda Analiz Ediliyor
Denetimler kapsamında işletmelerden alınan numuneler, kimyasal oksijen ihtiyacı, askıda katı madde, yağ ve gres, pH ve sıcaklık gibi parametrelerde analiz ediliyor. Evsel atık su üreten tesislerden alınan numuneler ise doğrudan SASKİ’nin akredite laboratuvarında inceleniyor. 2024 yılı sonuçlarına göre, işletmelerin atık suları yönetmeliklere uygun bulundu.
Halk Sağlığı ve Çevre Temizliği Öncelikli
SASKİ, 17 ilçede hiçbir atık suyun arıtılmadan çevreye verilmemesi için çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor. 2025 yılında denetimlerin ve analiz edilecek numune sayısının artırılması hedefleniyor. Yönetmeliklere uygun hareket eden işletmelere “Bağlantı Kalite Kontrol Belgeleri” verilerek teşvik ediliyor.