Samsun’da kahverengi kokarca ile yoğun mücadele! Tuzaklar kuruldu

Samsun'da 2024 yılında kahverengi kokarcaya karşı 1 milyon 185 dekar alanda kimyasal mücadele yapıldı, doğaya 14 bin 464 adet samuray arıcığı salındı ve bin 500 adet feroman tuzak kuruldu.

Samsun’da, ekonomik tarım ürünlerine zarar veren kahverengi kokarca zararlısına karşı yürütülen entegre mücadele kapsamında, 1 milyon 185 dekar alanda kimyasal mücadele gerçekleştirildi, 14 bin 464 adet samuray arıcığı doğaya salındı ve 1.500 adet feromon tuzağı kuruldu. Samsun Valiliği ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün öncülüğünde yürütülen çalışmalar, 2025 yılı mücadele stratejisinin belirlendiği toplantıda değerlendirildi.

“Yenemeyeceğimiz Zararlı Yok”

Samsun Valisi Orhan Tavlı, Devlet Su İşleri (DSİ) Konferans Salonu’nda düzenlenen “Kahverengi Kokarca 2025 Yılı Mücadele Stratejisi Sektör Toplantısı”nda, yapılan çalışmaları ve 2025 yılı hedeflerini açıkladı. Vali Tavlı, şunları söyledi:

“Kahverengi kokarca, fındık, elma, armut, kivi, ceviz, domates, biber, patlıcan gibi ekonomik değeri yüksek birçok üründe kalite ve verim kaybına yol açan ciddi bir tarım zararlısıdır. Samsun’da yaklaşık 1 milyon 300 bin dekar alanda 50 bin civarında üretici fındık tarımı yapmakta.

Türkiye genelinde Samsun, fındık üretiminde ikinci sırada yer alıyor. 2024 yılında 1 milyon 185 dekar alanda kimyasal mücadele yaparak zararlı popülasyonunu düşürdük. Ayrıca 81 bin 131 SMS mesajı göndererek üreticilerimizi kimyasal mücadele zamanları hakkında bilgilendirdik.”

“261 Kişilik Ekip Kurduk”

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, mücadeledeki teknik detayları paylaştı. Sağlam, biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemlerinin entegre bir şekilde kullanıldığını belirterek şöyle konuştu:

“Kullanılmayan binaların ilaçlanması devam ediyor. Cezbet-öldür yöntemiyle Şubat-Mart aylarında feromon tuzaklarımızı asacağız ve bu şekilde böcekleri yok edeceğiz.

Bu yıl mücadelemizi genişleterek 261 kişilik bir ekip kurduk. Büyükşehir Belediyemiz, Samsun Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, ziraat odalarımız ve Bakanlığımızın destekleriyle çalışmalarımız aralıksız sürecek.”

“47 Bin 592 Hane İlaçlandı”

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, 14 bin 464 adet samuray arıcığı, kahverengi kokarcaya karşı biyolojik mücadele kapsamında 14 ilçede doğaya salındı. Ocak-Ağustos 2024 döneminde 27 bin 700 üreticiye eğitim verildi, 20 bin 616 afiş ve broşür dağıtıldı, 408 basın ve yayın çalışması yapıldı. Ayrıca, 1.500 feromon tuzağı kurularak böceklerin popülasyonu kontrol altına alındı.

2024 yılı kışlak mücadelesi kapsamında, 47 bin 592 hane biyosidal ürünlerle ilaçlandı. Zararlının yayılımını önlemek amacıyla düzenli saha kontrolleri yapılmaya devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri