Samsun'da sele karşı önlem

Samsun'da, 2007 yılı 30 eylül itibariyle genel ve katma bütçeli kuruluşlara ait 86 proje 263 iş, mahalli idarelere ait bin 882 iş planlandı. Sel sorununun çözümü için Büyükşehir Belediyesi, İller Bankası ve DSİ'nin ortak yürüttüğü projelerde risk oranı az

Samsun'da, 2007 yılı 30 eylül itibariyle genel ve katma bütçeli kuruluşlara ait 86 proje 263 iş, mahalli idarelere ait bin 882 iş planlandı. Sel sorununun çözümü için Büyükşehir Belediyesi, İller Bankası ve DSİ'nin ortak yürüttüğü projelerde risk oranı azaltılmaya çalışılıyor.

İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında DSİ Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. 2007 yılı yatırımları ve kurumların nasıl çalışması gerektiği konusunda bilgi veren Hasan Basri Güzeloğlu, 2007 yılı 30 Eylül itibariyle genel ve katma bütçeli kuruluşlara ait 86 proje 263 iş, mahalli idarelere ait bin 882 iş planlandığını söyledi. Toplam 86 proje ve 2 bin 145 işin proje bedellerinin toplamının 3 milyar 222 milyon 670 bin 736 YTL olduğunu dile getiren Güzeloğlu, geçmiş yıllar içinde 1 milyar 76 milyon 258 bin 73 YTL harcama yapıldığını, 2007 yılı yatırım ödeneğinin 502 milyon 342 bin 582 YTLY olduğunu kaydetti.

2007 yılı dönem sonuna kadar 319 milyon 717 bin 843 YTL harcama yapıldığını dile getiren Güzeloğlu, kamu yatırımlarında yüzde 64 nakdi, yüzde 61 fiziki gerçekleşme sağlandığını dile getirdi.


Toplantının önemli gündemlerinden biri de Büyükşehir Belediyesi'nin sunumu sırasında Vali Güzeloğlu'nun sorusu üzerine yaşandı. 24 Ağustos'ta yaşanan sel felaketinin ardından Büyükşehir Belediyesi, DSİ 7. Bölge Müdürlüğü ve İller Bankası'nın ortak yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi aldı.


Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, dere yatağı olan Ağabali, Bağdat Caddesi Barış Bulvarı, Baruthane mevkisinde çalışmaların sürdüğünü söyledi. Ağabali Caddesi'nde yapılan tespitler sonucunda 4x6 menfez yapılmasının gerektiğini, çevredeki yapılaşmalarla yol mesafesinin 7 metre olduğunu, bu çapta bir hat döşendiği takdirde evlerin yıkılma tehdidini yaşayacağını, kamulaştırma yapılması gerektiğini, bununda yapılmasının şuan için gündemde olmadığını, 2x2 şeklinde menfez yapılmasının düşünüldüğünü kaydetti. Arlı, "Bu çalışmayla suyun yüzde 25'ini taşımayı planlıyoruz.

Çalışmalar 6 ay içerisinde tamamlanacak. Yol güzergahına demirli beton dökeceğiz ve su akışını sağlayacağız. Suyu Cumhuriyet Meydanı'nda toplayacağız. Oradaki altyapı, gelecek suyu kaldırabilecek düzeyde. Ama zemin kattaki ev ve iş yerlerini her zaman su basma riski var. Sadece riski azaltıyoruz. Çünkü 24 metrelik bir alan gerekli suyu taşıyacak hattı yapmamıza binalar engel. Bağdat Caddesi'nde dağıtım hatlarıyla gelen suyun yüzde 40'ını oluşturulacak havuza taşımayı, oradan da sahile ulaştırmayı planlıyoruz. Baruthane Mahallesi'nde DSİ ile yürütülen çalışma doğrultusunda sel kapanı yapacağız. Soruna çözüm olacak ama diğer bölgelerde sel kapanı yapılması mümkün değil" diye konuştu.


Vali Hasan Basri Güzeloğlu da sorunun en kısa zamanda çözülmesinin, riskin azaltılmasının can ve mal kaybının önlenmesi için hayatı bir durum arz ettiğine işaret etti. Belediye başkanları ve yöneticilere uyarılarda bulunan Güzeloğlu, "Alt yapınızı çok iyi yapın. İleriye dönük köklü çözümler oluşturun. Tehlikeyi azaltıcı yöntemler geliştirin.

Artık küresel tehdit kendini göstermeye başladı. Yoğun yağışlar anormal mevsim değişiklikleri yaşıyoruz. Buna hazırlıklı olmalıyız. Kurumlar arasında diyalogla ortak çözüm için çalışmalar yürütülmeli" şeklinde konuştu. Daha sonra kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri