Samsun'da tarih yenileniyor

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve 18 silah arkadaşının 19 Mayıs 1919'da Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere Samsun'da karaya çıktığı 'Tütün İskelesi', 'İlkadım İskelesi' olarak yeniden inşa ediliyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi, Atatürk'ün Samsun'a ayak

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve 18 silah arkadaşının 19 Mayıs 1919'da Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere Samsun'da karaya çıktığı 'Tütün İskelesi', 'İlkadım İskelesi' olarak yeniden inşa ediliyor.

 

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Atatürk'ün Samsun'a ayak bastığı Tütün İskelesi'ni, İlkadım İskelesi olarak yeniden yaparak, tarihi canlandıracak. Bandırma Vapuru şeklinde inşa edilen İlkadım İskelesi'nde Atatürk ve 18 silah arkadaşının heykelleri bulunacak. Konu hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, dünyanın birçok şehrinde o kenti hatırlatacak materyaller bulunduğuna işaret ederek, "20. yüzyılın en önemli olayı Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılmasının ardından aynı coğrafyada Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıdır.

Bütün 3. dünya ülkelerine örnek bir kurtuluş mücadelesi verilerek Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş. Bu olayın ilk adımının atıldığı yer de Samsun'dur" dedi.

Samsun'da Atatürk'ün Tütün İskelesi'ni kullanarak karaya çıkması nedeniyle Büyük Otel'in yanına İlkadım Anıtı'nın yapıldığına hatırlatan Başkan Yılmaz, "Ama bu anıtın hemen arkası 250 metre doldurulduğu için bizim hatırayı canlandırabileceğimiz bir tesis yoktu.

İlkadım Anıtı etrafında bulunan tesisler yavaş yavaş şehrin önünden kaldırılmaktadır. Bunlar kaldırıldıkça Atatürk'ün Samsun'a çıktığı ve buradan Mıntıka Palas Oteli'ne(Gazi Müzesi) kadar yürüdüğü bu güzergahta açığa çıkmaktadır. Bu iskeleyi o gün ki tarihi mimariden esinlenerek yapıyoruz. Tütün denklerinin taşındığı raylarda şimdiki iskelemizde bulunacak. İlkadım Anıtı'na Atatürk ve 18 silah arkadaşlarının gerçek fiziki boyları ve o günkü kılık kıyafetleri anıtlarını yapacağız" diye konuştu.

İskelenin Bandırma Vapuru'nu sembolize ettiğini vurgulayan Başkan Yılmaz, "İlkadım İskelesi tam onun ölçülerindedir ve üstten bakıldığında Bandırma Vapuru görüntüsü bulunan bir platformdur. Aslında burası bir şehir kapısıdır. Atatürk'ün Samsun'a çıktığı dönemde karayolu ve havayolu olmadığı için en önemli yol deniz yoluymuş, yani burası şehrin kapısıdır" şeklinde konuştu.

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri