Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde Ekolojik Üreticiler Derneği tarafından kurulan kurutma ve işleme tesisinde 20 çeşit tıbbi bitki işleniyor. Tesis, ürünleri işledikten sonra ihracatçı firmalar aracılığıyla yurt dışına gönderiyor.
20 Çeşit Tıbbi Bitki İşleniyor
19 Mayıs ilçesindeki kurutma ve işleme tesisinde başta defne yaprağı, salep, kekik, nane, ada çayı, ekinezya, limon otu ve kantaron olmak üzere 20 çeşit tıbbi bitki işleniyor. İşleme sürecinden arta kalan ürünler ise yakıt olarak değerlendiriliyor. Tıptan kimyaya, gıdadan kozmetiğe kadar birçok sektörde kullanılan bu ürünler, ihracatçı firmalar aracılığıyla yurt dışına ihraç ediliyor.
"Tesisimizi 2019 Yılında Kurduk"
Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Karaman, tesisin kuruluş sürecini şu şekilde anlattı:
“2014 yılında kurduğumuz Ekolojik Üreticiler Derneği çatısı altında topladığımız bayan ağırlıklı 47 üyemizle beraber üretime başladık. Üretimimizi artırdıktan sonra bir tesis kurma ihtiyacı doğdu. 2019 yılında kurutma ve işleme tesisimizi kurduk. Üreticilerimizden alım garantili ürünleri alarak faaliyete geçtik. Tesisimizde genelde tıbbi bitki anlamında 20 kalem civarında ürün işliyoruz.”
Karaman, şu ana kadar ilçeye yaklaşık 15-20 milyon lira kazandırdıklarını ve tesisin istihdam yarattığını belirtti. Tesiste 5’i sürekli sigortalı, diğerleri mevsimlik olmak üzere toplam 20 kişi çalışıyor.
Doğal Bitkiler Köylülerden Toplanıyor
Tesis, yalnızca yetiştirilen ürünleri değil, aynı zamanda bölgedeki doğal bitkileri de işliyor. Orman köylüleri tarafından toplanan bu bitkiler, ilgili kurumlardan alınan izinler doğrultusunda tesise getiriliyor ve kurutuluyor.
1 Milyon Defne Fidanı Dağıtılacak
Hakkı Karaman, bu yılki hedeflerinin 1 milyon defne fidanı dağıtmak olduğunu belirtti. Karaman, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Bölgemizin çok uygun bir sahası var. Firma olarak ürettiğimiz defne fidanlarını ücretsiz olarak özellikle 19 Mayıs ilçesinde yaşayan insanlara veriyoruz. Alımda bir sınır yok. Geçen sene 200 bin fidan dağıttık. Bu yılki hedefimiz ise 1 milyon adet. Ayrıca, 200 ton yaş defne yaprağı almayı hedefliyoruz. Aldığımız bilgilere göre Avrupa’nın defne yaprağı ihtiyacı Türkiye’den karşılanıyor. Biz de bu işe gönül verdik.”