Şavşatlı Kadınların Azmi

Şavşat ilçesine bağlı Pınarlı köyünde bayanlar; özellikle ilkbahar ve yaz döneminde bağ bahçe ve tarla işlerinde, sonbaharın ise çeşitli kışlık yiyeceklerini hazırlayarak kışın gelmesini bekliyorlar.Pınarlı Köylü kadınlardan Feriyaz Yaşar yapmış olduğu ça

Şavşat ilçesine bağlı Pınarlı köyünde bayanlar; özellikle ilkbahar ve yaz döneminde bağ bahçe ve tarla işlerinde, sonbaharın ise çeşitli kışlık yiyeceklerini hazırlayarak kışın gelmesini bekliyorlar.

Pınarlı Köylü kadınlardan Feriyaz Yaşar yapmış olduğu çalışmalarla herkese örnek oluyor. Bahçesinde yetiştirmiş olduğu, bölgede çok ender rastlanan büyüklükteki 780 gramlık elma görenleri şaşırtıyor. Kurmuş olduğu serada yetiştirmiş olduğu; domates, salata, biber; tarlasına ektiği; patates, mısır, fasulye, havuç, bostanına ektiği soğan, maydanoz, nane, kekik bahçesinde büyüttüğü kiraz, elma, armut, erik ve daha birçok ürünün her birini ayrı ayrı değerlendirerek örnek teşkil ediyor.

 Yaz ve güz döneminde yetiştirmiş olduğu bu ürünleri çeşitli şekillerde yaparak kışında afiyetle yemeye hazırlanan Feriyaz Yaşar kış için şu anda hazırlamış olduğu 38 çeşit ürünü ambarında saklıyor. Yöresel hamur işi gıdalardan başka hazırlamış olduğu çeşit çeşit marmelâtlar pekmezler görenlerin iştahını kabartıyor.

Çok yoğun bir şekilde çalışan Feriyaz Yaşar çalışmasından hiç şikâyetçi olmadığı gibi yapmış olduğu işleri zevkle anlatıyor. Şehirlerde yaşayıp hastane kapılarından geri gelemeyen bayanlara da onlar çalışmadıkları için hasta oluyorlar. Evde sadece dizi izlemekten başka işi olmayan bu bayanlarda stres, kolesterol, damar tıkanıklıkları, boyun ve bel fıtığı gibi hastalıkların olması da kaçınılmazdır. Ayrıca astım bronşit hastalarını da köyüne davet ederek; köylerinin hemen üzerinde bulunan 3220 rakımlı Göze dağı bu hastalıkların tek ilacıdır diyor. Feriyaz Yaşar; “Hastalıklardan kurtulmak istiyorsanız çalışın. Zaten boş oturmak Türk Kadınına yakışmaz.” diyor.

 Yine aynı köyde yaşayan Perinaz Dursun, da koyun yününden yatak yorgan yaparken; sünger veya pamuklu yataklarda yatan insanlarda hastalıklarda çok olur. Bu konuda en önemli ve sağlıklı olanı yün yataklardır diyerek; “Bu yatakların yapılışı bile insanların birçok hastalığına engeldir” dedi.

Yaklaşık olarak 1850 rakımlı Pınarlı Köyünde bir şey yetişmez diyen insanlara adeta meydan okuyan Feriyaz Yaşar ve Perinaz Dursun “Biz bu köyde çok çeşitli meyve ve sebze yetiştiriyoruz. Ayrıca marketten manavdan alınandan daha kaliteli, daha sağlam ve de tümüyle organik. Elbette bu ürünlerle beslenen insanlar da daha sağlıklı olacaktır. Birçok ürünlerde pahalılığı yaratanda biziz. Köyde yaşayıp ta soğana, patatese, maydanoza, elmaya armuda para verirde marketlerden alırsanız fiyatlarda arz- talep doğrultusunda artacaktır.”dediler.

Evinde tek başına yaşayan Feriyaz Yaşar ve Perinaz Dursun büyük şehirlerde işleri icabı yaşayan çocuklarına da; yetiştirmiş ve hazırlamış olduğu bu ürünlerden gönderdiğini söyledi.

Bütün bu işleri büyük bir özenle yılmadan ve yorulmadan yapan Pınarlı Köylü kadınlar kendilerine nazar değmemesi için de nazar boncuğu takıyorlar.10 parmağında yüz marifetle örnek olan bu bayanlar, gelen misafirlerine de büyük bir şekilde ilgi göstererek özenle hazırlamış oldukları bu ev ürünlerinden ikram ediyorlar. Eşi Muhsin Dursun (82) balkonda kuran okurken kışlık odunu kıran 78 yaşındaki Nazime Dursun da, bölge kadınının çalışkanlığının, en büyük örneği olarak kendini gösteriyor.

İnsan Kafası Büyüklüğündeki 780 Gramlık Elma Görenleri Şaşırtıyor

  
  Pınarlı Köyünde Feriyaz Yaşar'ın bahçesinde yetiştirmiş olduğu insan kafası büyüklüğündeki 780 gram'lık elma görenleri şaşırtıyor. Organik olarak yetiştirilen bu elma bölgede meyveciliğin yapılabileceği de ortaya koyuyor. Özellikle eve gelen misafirlere ikram etmede zorluk çektiğini belirten elma yetiştiricisi Bayan; “Bu elmayı 1 kişinin tek başına yemesi mümkün değil. Ayrıca tabağa koyması da sorun oluyor.

Birkaç misafir geldiğinde bir iki tane elma koysan ayıp oluyor. Çok koymaya kalktığınız zamanda her elmaya bir tabak gerekiyor.”diyerek esprili sitem etti. Ayrıca elma belirli bir büyüklüğe geldikten sonrada ağacının dalları kırılıyor. Onun için ağacına da, ayrı bir bakım yapılması gerektiğini belirttiler.

Hayati AKBAŞ / Artvin

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri