Bölgesel Sosyal Güvenlik İl Müdürleri toplantısı, Trabzon SGK İl Müdürlüğü binasında yapıldı. Toplantıya Sosyal Güvenlik Kurumu Primsiz Ödemeler Genel Müdürü Yadigar Gökalp, SGK Hukuk Müşaviri Mahmut Özbay, Trabzon SGK İl Müdürü Tahsin Halcı, Samsun SGK İl Müdürü Saffet Çalışkan, Amasya SGK İl Müdürü Ömer Eker, Sinop SGK İl Müdürü Selim Yurtsever, Ordu SGK İl Müdürü Atilla Kaptan, Giresun SGK İl Müdürü Kazım Tapa ve Rize SGK İl Müdürü Yusuf Baltacı katıldı.
Toplantıda konuşan Sosyal Güvenlik Kurumu Primsiz Ödemeler Genel Müdürü Yadigar Gökalp, yeni düzenlemelerin uygulama aşamasında ortaya çıkacak sorunları ve bunları çözebilecek önerileri masaya yatırmak için bir araya geldiklerini söyledi.
Bugüne kadar yapılan çalışmalardan olumlu sonuçlar alındığını kaydeden Gökalp, Bu yolda önemli ilerlemeler kaydettiğimizi düşünüyorum. Sosyal güvenlik, sosyal korumanın bir parçası, diğer bir ayağı da sosyal yardımlar. Bugüne kadar bizim ülkemizde sosyal güvenlik sistemi hep sigortalılık üzerinde oturtulmuş. Bağ-kur, Emekli Sandığı ve Sosyal Sigortalar Kurumu bunun 3 temel ayağıydı.
Sosyal güvenlik toplumun tümünü kapsaması gereken bir alandır. Bu güvenlik şemsiyesi altında bulunamayan diğer kesimleri de unutmamamız gerekiyor. Bu da sosyal yardımlar ve primsiz ödemeler ayağıdır. 5502 Yasa ile Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü kuruldu. Yapılanma çalışmaları devam ediyor. Daire başkanlıkları oluşturuldu dedi.
TÜRKİYE'DE 1 MİLYON 300 BİN CİVARINDA VATANDAŞ 65 YAŞ AYLIĞI ALIYOR
Toplumun en önemli kesimlerini muhtaç ve kimsesiz, sosyal devletin kendilerine el uzatması gereken vatandaşların oluşturduğunu dile getiren Gökalp, şöyle konuştu:
Bir milyon 300 bin civarındaki vatandaşımız 65 yaş aylığı alıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu bugünkü mevcut yapısı itibari ile Türkiye'de sosyal yardımları süreklilik arz eden ve düzenli bir şekilde bu toplumun muhtaç kesimlerine ulaştıran en önemli bir kurum. Hem ayırdığı kaynaklar boyutu ile hem de ulaştığı kişi sayısı ile önemli bir bölümünü kapsamaktadır.
VERİLEN HİZMETTE BÜROKRASİYİ AZALTMA YOLUNDA CİDDİ ADIMLAR ATTIK
Verilen hizmette vatandaşları bürokrasiden uzaklaştırmayı hedeflediklerinin altını çizen Yadigar Gökalp, Vatandaşlarımız 330 civarında yetkili sağlık kuruluşlarından özürlü sağlık raporunu alıyorlardı. Daha sonra genel müdürlüğe geldiği zaman bu raporlar tekrar bir sağlık kurumu tarafından gözden geçiriliyordu. Bu durum süreçleri çok uzatıyordu.
Zaman zaman 2 yıla kadar varan sürelerde vatandaşımız maşını almak için bekliyordu. Yasal düzenlemeyle bu uygulamayı kaldırdık. İl, ilçe idare kurullarının aldığı muhtaçlı kararı ile yetkili hastanelerin raporları esas alındı. Vatandaşımız o hastane bu hastane dolaşmayacak. Bürokrasiyi azaltma yolunda ciddi adımlar attık şeklinde konuştu.