Kunduracılar Caddesi esnafı işlerinin durgunluğu nedeniyle dertli. Bir taraftan sinek avladıklarını belirten küçük esnafın durumu, diğer taraftan ise kazandığı paraları yurt dışına çıkartmakla itham edilen AVM’ler esnafın derdine dert katıyor. Taşbaşı ve Çömlekçi esnafından sonra Kunduracılar esnafının temel sorunlarının en başında alışveriş merkezleri gelirken, ilginç öneriler de ortaya çıkıyor. Bu önerilerin en başında ise Kunduracılar ve Uzun Sokak’ın üzerinin kapatılarak birer kapalı çarşıya dönüştürülmesi yer alıyor.
Eski günlerini mumla aradıklarını belirten esnaf yine de haline şükrederken, ümidini ise kaybetmiyor. Son 10 yıllık süreçte en kötü dönemin yaşadığını ifade eden esnaflar Kunduracılar Caddesi’nin kapalı çarşıya dönüştürülmesini bekliyor. Sabahtan akşama kadar siftah yapamadığını ifade edenlerin yanında senetlerini dahi ödeyememekten şikayet edenler de var. "Potansiyel var ama para lazım" diyen esnaf ise AVM’lerin piyasadaki sıcak parayı çekip yurt dışına çıkarttığını iddia ediyor.
İşyerlerimiz yerle bir
FATİH TEZCAN (Ayakkabıcı): İşler yerle bir. Devletimiz büyük firmalara destek veriyor ama küçük esnaf yerlerde sürünüyor. Bizler tamamen bitmiş durumdayız. Büyük ölçekli esnafa tanınan haklardan küçük esnafın da yararlandırılması gerekiyor. Kunduracılar’da yılda 20 mağaza el değiştiriyor. Gerisini de varın siz düşünün! Küçük esnaf devletten koruma bekliyor. Ekonomiye can vermek istiyoruz. Para kazanarak vergi vermek istiyoruz. Kazanamayınca da vergi veremiyoruz.
GÜRSEL ATMACA (Saatçi): İşlerimiz süper! Vergilerimizi ödeyemiyoruz. Senetlerimiz ödenmez halde. Küçük esnaf olarak bankalarla sıkıntı yaşıyoruz. Üretim yapacak fabrika istiyoruz. İnsanlar çalışırsa, para kazanırsa para harcayabilir. Sabahtan beri 10 TL para kazandık. Bu dükkanın elektriği, kirası, vergisi var. Ev geçindiriyoruz. İşsizliğe, ekonomik durgunluğa çözüm istiyoruz.
Ümidimizi kaybetmedik
HAYDAR ÖZTÜRK (Simitçi): Kunduracılar’da eski canlılık yok. Yine de şükürler olsun. İdare ediyoruz. Simit satarak geçiniyoruz. İnsanların cebinde para kalmadı. Vatandaşta para kalmayınca 50 kuruşu da vatandaş hesap etmek zorunda kalıyor. Kredi kartlarına bağlandı insanlar. İşlerimizin düzeleceğini ümit ediyoruz.
AVM’LER CADDELERİ ÖLDÜRDÜ
Alkan Demir (Kozmetik): Trabzon insanının AVM’lerden kurtarılması gerekiyor. Bu konuda Trabzon Belediye Başkanımız Sayın Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na iş düşüyor. Kunduracılar ve Uzun Sokak’ın üzerinin kapatılarak buraların kapalı çarşı tarzında dizayn edilmesi gerekiyor. Özellikle kış şartlarında ve yağmurlu havalarda insanların alışveriş yapmalarına olanak sağlanmış olur. Trabzon’un, Trabzonlunun parası alışveriş merkezlerine gidiyor. AVM’ler üzerinden de yurt dışına çıkıyor paramız. AVM’lerin Trabzon’a hiçbir katkısının olduğunu düşünmüyorum. AVM’ler Gazipaşa Caddesi’ni bile bitirdi. İşlerimiz potansiyel olarak var ancak sıkıntı yaşıyoruz. Alışveriş merkezleri nedeniyle Trabzon’un en ünlü caddeleri öldü.
Piyasada sıkıntı var
UĞUR MUSTAFA DANIŞMAZ (Konfeksiyoncu): İşlerimiz iyi ama genel olarak geçmişe göre kötü durumda. Piyasada bir sıkıntı var. Potansiyel var ama bu potansiyele karşılık vermek gerek. Kâr oranlarımızı asgariye indirerek işlerimizin açılmasını sağlayabiliriz. Artık eski işler kalmadı, piyasaların bunu benimsemesi gerekiyor.
Saat 3 oldu siftah yok
Kani Kahraman (Kuyumcu): Salim abi alışveriş yaparsa biz de siftah yapacağız. Saat 3 oldu hâlâ siftah yapmadık. Eskiden iş yoğunluğu nedeniyle yemek yemeye zamanımız olmazdı. Şimdi öğle yemeklerinde bile piknik yapmaya gidecek duruma geldik. Askerden gelen oğlum da bizimle birlikte. Ona bile iş bulamadık. Eski işleri arar olduk. Piyasaların bu dar boğazdan çıkmasını ümit ediyoruz ama maalesef işlerimiz iyi değil.
Küçük esnafı düşünen kim?
HÜSEYİN KARAMUSTAFA (Konfeksiyoncu): Ticaret odaları sadece büyük esnafın haklarını savunur oldu. Biz küçük esnaf ise kara kara düşünür olduk. Ticaret odalarının küçük esnaf için ne iş yaptığını, neler yaptığını bilmek istiyoruz. İşlerimiz durdu. Esnaf zor durumda. Bugün yaşanılan süreç son 10 yılın en kötü süreci. İşlerimiz hiç bu kadar kötü olmamıştı. Trabzon gibi bir şehirde 3-4 tane AVM olması ve fabrika satış mağazalarının varlığı küçük esnafı aradan çıkardı. Bu nedenle de ticaret odalarının AVM’lere tanıdığı imkanları küçük esnafa da tanımasını istiyoruz. Küçük esnafın desteğe ihtiyacı var. Kunduracılar’da eski canlılık kalmadı. Vatandaşlar mağazaların vitrinlerine bakıp geçiyor.
Eski işleri arıyoruz
SALİM SUAT EYÜBOĞLU (Emekli): Yüzeysel olarak baktığımızda işler iyi gibi gözükse de ilerisini düşündüğümüzde tehlike çanlarının çaldığı ortada. Ben bir emekliyim. Alım gücümüz gitgide zayıflıyor. Zora giriyoruz. Emekli, işçi olmasa esnaf ne yapacak? Emekli ve işçide para kalmayınca esnafın da işleri doğal olarak düşüyor. Piyasalar sıkışıyor. Emekli ve işçiye para verilmeli ki onlar da harcama yapabilsin. Düğün yapacağız ama kimsede para yok.