Sigortasız işçi çalıştırmanın ülkeye zararı 65 milyar lira

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mevlut Özen, sigortasız işçi çalıştırmanın ülkeye zararının 65 milyar lira olduğunu söyledi.

Samsun, Amasya, Tokat, Çorum illerinde Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen 'OKA Kayıtdışı İstihdamla Mücadele ediyor-2' projesi ile kayıt dışı istihdamın önüne geçilmesi ve bu konuda toplumda farkındalık oluşturulması için bir dizi çalışma gerçekleştirildi.


2002 yılında yüzde 52.14 olan kayıt dışı istihdam oranı, yapılan projeler, bilgilendirme toplantıları gibi faaliyetlerle 2016 yılında yüzde 33.49 kadar düşürüldü. OKA bölgesini kapsayan Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya illerinde de yüzde 62.69'dan yüzde 45.88'e kadar düşen kayıt dışı istihdamın önlenebilmesi için OKA tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verildi.

OKA Genel Sekreteri Mevlut Özen, sigortasız işçi çalıştırmanın Türkiye'ye zararının yaklaşık 65 milyar lira olduğunu belirterek, "314 bin 48 Euro bütçeli Proje kapsamında Okullarda, sendikalarda, işçilere, işverenlere, vatandaşlara gidilerek binlerce insana kayıtlı istihdamın önemi anlatıldı. Konuyla ilgili resim ve kısa film yarışmaları düzenlendi. Alışveriş merkezi şenlikleriyle de toplumun her kesimine ulaşıldı. çok sayıda işletmeye danışmanlık hizmeti verildi" diye konuştu.

OKA tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Daire Başkanlığı'nın desteği ile hazırlanan 'OKA Kayıtdışı İstihdamla Mücadele ediyor-2' projesi Samsun, Amasya, Tokat, Çorum illerinde gerçekleştirildi. Sigortasız işçi çalıştırılmamasına yönelik proje 1 Temmuz 2016 tarihinde başladı. Proje kapsamında 4 ilde düzenlenen etkinliklerle konunun tarafları arasında kayıtdışı istihdam konusunda farkındalığın artırılması, kurumsal alt yapısının güçlendirilmesi yolu ile kayıtlı istihdamın artırılmasının hedeflendiği belirtildi. Proje kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili olarak dün bir otelde iftar ve toplantı programı düzenlendi.

İftar sonrasında OKA Planlama, Programa ve Koordinasyon Birimi Başkanı İbrahim Ethem Şahin, proje ile ilgili sunum yaptı. 

Kayıt dışı istihdamın Türkiye'ye verdiği zarar ile binlerce okul, hastane yapılabileceğini söyleyen Şahin, "Eğitim ve etkinliklerimiz ile bölgede hedef kitleye ulaşmak için çok çalıştık. 6 bin 250 afiş ve 4 bin broşür basıldı. 2 bin ilkokul öğrencisine ulaşıldı. Resim yarışmasına ilkokul, orta okul ve lise düzeyinde yüzlerce öğrenci katıldı. 60'ına çeşitli ödüller verildi. İstihdam şenliklerinde halkın yoğun ilgisi ile karşılaştık. Amacımız gelecekte de yeni neslin kayıtlı istihdama vermeleri gereken önemi anlamalarını sağlamaktı. Ayrıca bu 4 ilde bir çok kamu görevlisi, işveren, sendika temsilcisi, işletme temsilcilerine yönelik olarak bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi" şeklinde konuştu.





 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri