Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Musa Keskin, fındık üreticilerine, ağustos, eylül ve ekim aylarında pazara fazla miktarda ürün indirmemeleri ve emanete fındık vermemeleri için SMS ve mektupla uyarılarda bulunuyor.
Keskin, bu yılki fındık hasat döneminin başlamasına bir aydan az bir zaman kaldığını anımsattı.
Özellikle ağustos, eylül ve ekim aylarında Giresun’da serbest piyasaya yoğun bir fındık inişinin yaşandığına işaret eden Keskin, "Bu aylarda üreticinin elinde bulunan fındığın yüzde 50’si piyasa inmekte. Fazla miktarda serbest piyasaya inen fındık, piyasada fiyatları olumsuz yönde etkilemekte, piyasada fiyatlar düşük seviyede seyrediyor” dedi.
Keskin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca fındık yetiştirilen illerde oluşturulan rekolte tespit komisyonlarının çalışmalarını tamamladığını ancak bakanlığın henüz resmi rakamı açıklamadığını ifade ederek, ”Fındık bölgesindeki komitede bulunan kurum ve kuruluşlarla rekolte üzerine istişareler yaptık. Bakanlığın Türkiye’nin fındık rekolte miktarını 500 ile 600 bin ton arasında açıklayacağı yönünde beklentimiz var” ifadelerini kullandı.
- "Depolar bomboş"
Musa Keskin, 500 ile 600 bin ton arasındaki fındık rekoltesinin Türkiye’nin hem iç tüketim hem de ihracat için ihtiyacını karşılamayacağını, piyasada ciddi açık oluşmasına yol açacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye’nin iç tüketim miktarı 100 bin (iç fındık) tona yaklaştı. Yine bu sezon ihracat miktarı da 300 bin (iç fındık) ton gibi inanılmaz bir rakamı zorluyor. Hem iç tüketimi hem de ihracatı göz önüne aldığımızda Türkiye 800 bin ton (kabuklu) fındık rekoltesine ihtiyaç duyar hale geldi. Oysa bu yıl fındık rekoltesinin resmi rakam olmasa da 500-600 bin ton civarlarında gerçekleşeceği yönünde beklentimiz var. İhracatçı ve tüccarın elinde tek bir fındık bile yok. Depolar bomboş. 500-600 bin tonluk rekoltede, iç piyasa ve ihracat için gerekli fındığı karşılamayacaktır. Çok büyük fındık açığı oluşacak. Bu da piyasada fındık fiyatlarını olumlu etkileyecektir. Fiyatlar hızlı bir şekilde yükselecektir. Bu yıl fındık para edecektir. Üreticimiz dikkatli olur ve pazara az miktarda fındık indirirse, fiyatların 7,5 hatta 8 liraya kadar yükselebileceğini tahmin ediyoruz.”
GZO olarak fındık üreticilerini SMS ve mektuplarla uyararak, pazara az miktarda fındık indirmelerini istediklerini anlatan Keskin, şunları kaydetti:
"Fındık üreticilerimiz ihtiyacı olsun olmasın özellikle ağustos, eylül ve ekim aylarında piyasaya yoğun olarak fındık indirmekteler. Rekoltenin yüzde 50’si bu 3 ayda piyasaya iner, fiyatlar allak bullak olur, üretici emeğinin karşılığını alamaz. Oysa bu yıl üretici emeğinin karşılığını alacak. Rekoltenin azlığı fiyatları yükseltecektir. Üreticimiz pazara az miktarda fındık indirirse, fiyatlar yükselir. SMS ve mektuplarla üreticilerimize ulaşarak, onların pazara az miktarda fındık indirmelerini, emanete fındık vermemelerini istiyoruz."