Trabzon Genç İş Adamları Derneği (TGİAD) Başkanı Cafer Kurt, son yıllarda etkisi somut olarak günlük yaşantıda da hissedilen yağış rejimi ve ısı değişiklikleri dikkate alındığında, daha bilinçli su kullanımının öneminin arttığını ifade etti.
Kurt, ''22 Mart Dünya Su Günü'' dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, suyun, başlı başına bir yaşam kaynağı olduğunu belirtti.
Dünyanın dörtte üçünün su ile kaplı olmasına rağmen, bu suların yüzde 97'sinin deniz suyu, yüzde 2'sinin ise buzul olduğunu ifade eden Kurt, şöyle devam etti:
''İçilebilir su miktarı mevcut kaynakların sadece yüzde 1'i kadardır. İstanbul'da yapılan ve 20 bini aşkın katılımcının yer aldığı Su Forumu, dikkatlerin su gerçeğine çekilmesi anlamında elbette faydalı olmuştur. Ancak biz Karadeniz olarak yerel ölçekli farklı değerlendirmeler yapmak durumundayız. Çünkü suyu diğer ülke ve bölgelere nispeten kaliteli, bol ve işlenebilir durumda olan kaynaklara sahibiz. Enerji sektöründeki atılım ve yatırımlar geç bile kalmıştır. Artık Karadenizli yatırımcının da su kaynaklarını daha iyi kullanıp endüstriyel olarak kullanabilmesi için imkan hazırlamanın zamanı gelmiştir.''
Kurt, genelde kısıtlı olan bu kaynakların, nüfus artışı, sanayiye bağlı kirlenme, bilinçsiz kullanım yüzünden her geçen gün biraz daha tükendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Dünyada kişi başına su tüketimi yılda ortalama 800 metreküp civarındadır. Dünya nüfusunun yüzde 20'sine karşılık gelen 1.4 milyar insan yeterli içme suyundan yoksun olup, 2.3 milyar kişi sağlıklı suya hasrettir. Bazı tahminler, 2025 yılından itibaren 3 milyardan fazla insanın su kıtlığı ile yüz yüze geleceğini gösteriyor. Son yıllarda etkisini somut olarak günlük yaşantımızda da hissettiğimiz yağış rejimi ve ısı değişiklikleri dikkate alındığında, daha bilinçli su kullanımının önemi artmaktadır. Yasal mevzuatların suyumuzu etkin korumaya yönelik olması, mevcut kaynakların korunması yönünden son derece mühimdir.''