Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'na gelen yerli ve yabancı turistler, Karadeniz şivesiyle kemençe eşliğinde türkü söyleyip adeta kültür elçiliği yapan yöresel sanatçılarca karşılanıyor.
Doğu Karadeniz'e gelen turistler, Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Uzungöl'den sonra en çok Maçka ilçesi Altındere Vadisi'ndeki Sümela Manastırı ve ören yerini ziyaret ediyor. Manastır, 15 Ağustosta, 65 yıl aradan sonra ilk kez bir günlüğüne Hristiyan Ortodokslarca ayin yapılmasının ardından özellikle yabancı turistlerin akınına uğruyor.
Yeşilin her tonuyla kaplı ormanları, dereleri, şelaleleri ve büyüleyici doğal güzellikler ile iç içe bulunan ve bu özellikleri sayesinde ilgi odağı haline gelen Sümela Manastırı'nı ziyaret edenler, ören yeri ile manastır arasında kendilerine yer bulan yöresel kemençe sanatçılarının, ezgileri ve türküleriyle karşılanıyor.
-KARADENİZ ŞİVESİYLE HOŞ GELDİNİZ
''Ah gene geldi yaz başları, erir dağların karları, hastalara şifadır Trabzon yaylaları'' gibi bölgeyi anlatan türkülerin yanı sıra turistlere Karadeniz şivesiyle ''Hoş geldunuz'' şeklinde ifadelerin yer aldığı türküler de söyleyip adeta kültür elçiliği yapan kemençe sanatçıları, sıcak kanlılıkları, misafirperverlikleriyle turistlerin beğenisini topluyor.
Karadeniz'e özgü kıyafetler giyen kemençe sanatçısı Necdet Çoban AA muhabirine yaptığı açıklamada, manastıra giden yolda bu yıl mayıs ayından itibaren 2 kemençe sanatçısıyla birlikte türkü söylediklerini söyledi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden aldıkları izinle haftanın 5 günü manastıra giden yolda kemençe çalıp türkü söylediğini dile getiren Çoban, turistleri rahatsız etmemeye özen gösterdiklerini belirterek, ''Bizden önce burada kemençe çalan yoktu. Kemençe çalarak hem gelen yerli ve yabancı turistlerden bahşiş toplayıp geçimimizi sağlıyoruz, hem de yöreyi tanıtıp turizme katkı sağlıyoruz'' dedi.
Necdet Çoban, kemençe sesini duyan turistlerin ilginç tepkiler verdiğini, özellikle kemençeyi ve Türkçe'yi bilmeyen yabancı turistlerin kendilerini görünce güldüğünü ifade ederek, ''ABD'den, Hollanda'dan gelen turistler kemençeyi bilmediği için gülüyor, ama Rumlar kemençe sesini duyunca çok memnun kalıp horon oynuyor. Kemençeyi iyi bilen Rum turistler bazen yüksek bahşişler de veriyor'' diye konuştu.
Yerli turistlerden de çok iyi tepkiler aldıklarını, bazı Karadenizli gurbetçilerin horon oynamadan yanlarından geçmediğini söyleyen Çoban, ''Özellikle memleket hasreti çeken gurbetçi Karadenizliler kemençe ve yöresel türkülerden çok hoşlanıyor'' diye konuştu.